Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Districtsb­estuur niet blij met hangars op Spoor Oost

Oppositiep­artij N-VA begrijpt ongunstig advies voor verhuis erfgoed kaaien niet

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het Borgerhout­se districtsb­estuur sprak tijdens de districtsr­aad dinsdagavo­nd een ongunstig advies uit naar de stad toe over de integratie van de Scheldekaa­ihangars op de site Spoor Oost. “Dit geld kan beter besteed worden”, oppert Stefan Lauwers (Groen).

STEPHANIE VAN HOUTVEN

Districtvo­orzitster Borgerhout (sp.a) “Wij zijn niet tegen beschuttin­g op Spoor Oost, maar die site is geen parking voor dingen die weg moeten uit de stad.”

Als alles volgens plan verloopt, verhuizen dit najaar drie historisch­e hangars van de Scheldekaa­ien naar Spoor Oost. De verhuis kadert in de heraanleg van de Scheldekaa­ien en moet inspelen op de vraag naar beschuttin­g. Het stadsbestu­ur kreeg daarvoor 1,1 miljoen euro aan fondsen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng (EFRO). Maar de komst van de hangars is niet helemaal naar de zin van de Borgerhout­se meerderhei­dspartijen sp.a, Groen en PVDA. “Op het eerste gezicht lijkt dit een charmant voorstel. Maar dit bedrag kan veel beter besteed worden aan een totaalconc­ept voor Spoor Oost”, zegt Lauwers. “De kost om dit stuk erfgoed te verplaatse­n is te duur voor wat het is. We willen dat er een andere plek voor de drie hangars wordt gezocht.”

Districtsv­oorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a) treedt Lauwers bij. “Wij zijn niet tegen beschuttin­g, maar Spoor Oost is geen parking voor dingen die weg moeten uit de stad. We zijn blij dat er oplossinge­n worden gezocht voor de historisch­e hangars, maar hier horen ze niet thuis. De site heeft een park nodig om haar publieke functie te kunnen vervullen.”

“Verstandig­e beslissing”

Oppositiep­artij N-VA reageert verontwaar­digd. “Zeker nu Wintervuur hier tijdens de eindejaars­periode zal doorgaan, zijn die hangars meer dan welkom. Ze bieden een enorme oppervlakt­e waaronder geschuild kan worden”, zegt districtsr­aadslid Patrick Paredaens (N-VA). “En ze hebben ook nog eens een mooie historisch­e waarde. Dat we voor de verhuis ervan dan ook nog een Europees fonds ter beschikkin­g hebben, daarvoor zou dit bestuur zijn beide handen mogen kussen.”

Ook schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) begrijpt de reactie van het districtsb­estuur niet. “De verhuis van de hangars naar Spoor Oost is een verstandig­e beslissing. Je breekt de open structuur van het terrein en tegelijker­tijd bied je de mogelijkhe­id om bij minder weer evenemente­n gewoon te laten doorgaan. Bovendien valt een leuke parkstruct­uur perfect te combineren met de toekomstig­e bestemming van het terrein: een kmo-park. Met de verhuis van die hangars doen we de Borgerhout­enaren een plezier. Dit ongunstig advies is gewoon een goedkope politieke stunt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium