Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooier kan een hommage niet zijn”

- MARC VERMEIREN

Tour eert

Eddy Merckx

vijftig jaar na

eerste eindzege in 1969 met Le

Grand Départ en twee etappes

in Brussel

Brussel kiest voor de full option. Om het vijftigjar­ige jubileum van Eddy Merckx’ eerste Tourtriomf te herdenken, haalt de hoofdstad niet alleen de Grand Départ binnen, maar organiseer­t het ook een tijdrit én een etappe met start en aankomst op zijn grondgebie­d. “Mooier kan een hommage niet zijn”, stamelde Merckx.

Brussel zal over twee jaar een uitgebreid programma presentere­n. Naast

Le Grand Départ pakt de stad aan de Zenne ook uit met twee etappes: een tijdrit (individuee­l of per ploeg) en een rit in lijn van en naar Brussel. De volgorde van dat programma ligt nog niet vast, net zomin als het parcours van beide etappes. De hoofdstad hoopt wel, de citymarket­ing terwille, een traject uit te stippelen dat langs zijn belangrijk­ste bezienswaa­rdigheden loopt.

“En misschien kunnen we ook enkele locaties aandoen die naar Merckx verwijzen”, aldus Alain Courtois, Brusselse schepen van Sport. Of het circus dat jaar ook elders in België neerstrijk­t, is evenmin duidelijk. Het Nederlands­e Breda zou alvast een gegadigde voor een ritaankoms­t zijn.

Kippenvel

Noteer nu al: de zomer van 2019 wordt de zomer van Eddy Merckx. De drukte op het Brusselse stadhuis gisteren zal slechts een voorsmaakj­e zijn voor het gewoel dat over twee jaar zal losbarsten. Merckx doorstond dinsdag het mediabomba­rdement alvast met de glimlach, zelfs toen radiozende­r France Info hem live de groeten liet overmaken aan zijn luisteraar­s.

“Ik kan de stad Brussel en de Tourdirect­ie alleen maar dankbaar zijn dat ze mij op die manier willen herdenken”, meldde Merckx. “Mooier kan een hommage niet zijn. Die Tourtriomf blijft mijn allermoois­te herinnerin­g, een kinderdroo­m die uitkwam. En dat dertig jaar na Sylvère Maes, de vorige Belgische Rondewinna­ar. Ik droeg niet alleen voor het eerst een gele trui, maar kon ook als leider doorheen mijn stad rijden.”

Zo fier was Merckx op zijn nieuwe outfit dat hij de dag nadien meteen na de start demarreerd­e. In een solovlucht zou iedereen kunnen zien wie de nieuwe chef van het peloton was.

“Via mijn vrouw had ik wel echo’s opgevangen hoe België meeleefde met mijn prestaties, maar dat het zo’n gekkenhuis zou zijn, wist ik niet. (lachje) Trouwens, ik moest mij concentrer­en op de etappes. Maar als ik nu, bijna vijftig jaar later, de beelden terugzie van die huldiging op een volle Grote Markt, krijg ik opnieuw kippenvel.”

Anderlecht

Het idee ontstond op de eretribune van Anderlecht. Drie jaar geleden - de match bood amper opwinding - zaten de Brusselse burgemeest­er Yvan Mayeur en zijn sportschep­en Alain Courtois in de buurt van Eddy Merckx. ‘Wanneer had Eddy ook alweer voor het eerst een Tour gewonnen?’, vroeg Courtois zich af. Uitsluitse­l volgde snel. 1969, het jaar waarin de mythe Merckx ontstond. Hoe kon Brussel een halve eeuw later zijn beroemde inwoner beter eren dan met een Tourstart? Courtois trok naar Parijs voor lange en moeizame onderhande­lingen.

“Omdat Kopenhagen en Londen veel concurrent­ie boden. Omdat we specifiek op 2019 mikten, en andere jaren geen optie waren. En vooral omdat net dat jaar de gele trui zijn honderdste verjaardag viert en organisato­r ASO aanvankeli­jk binnen de Franse grenzen wilde blijven. Kortom, alles zat tegen. Wij hadden slechts één argument: Eddy Merckx en zijn jubileum.”

ASO ging dus toch overstag en koos uiteindeli­jk voor Brussel.

“Merckx is simpelweg de grootste coureur aller tijden”, sprak Tourdirect­eur Christian Prudhomme. “Wie met Eddy kan uitpakken, heeft een streepje voor. Bovendien bezit Brussel als Europese hoofdstad nog veel andere troeven én is België het hart van het wielrennen. In 2019 herdenken wij evenzeer dat honderd jaar eerder de eerste gele trui uitgereikt werd. En niemand symbolisee­rt dat shirt beter dan Eddy, die 96 dagen in geel heeft rondgerede­n. Ik was acht jaar toen hij die Ronde van 1969 won en werd meteen fan voor het leven. Ondertusse­n heb ik hem niet alleen leren kennen als buitengewo­ne kampioen, maar evenzeer als buitengewo­on mens, genereus en bescheiden.”

Terreur

Op het Brusselse stadhuis werden de twee Tourgigant­en Eddy Merckx en Bernard Hinault (’Door mijn idool Eddy ben ik beginnen koersen’) geflankeer­d door Yvan Mayeur en Anne Hidalgo, respectiev­elijk burgemeest­er van Brussel en Parijs. Een beeld vol symboliek, meende Mayeur. “Zo zijn Le Grand Départ en La Grande

Arrivée verenigd. Wij zijn beide getroffen door brutale terreur. Misschien kan de Tour helpen om die wonden te helen.”

 ??  ?? Eerste Tourzege van Eddy Merckx in 1969
Eerste Tourzege van Eddy Merckx in 1969

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium