Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op bezoek bij de echte Antwerpse ‘forains’

Irma Decorte (86), oma van foorkramer Vinçianne Put, is ouderdomsd­eken op Spoor Oost in Borgerhout

- KRISTIN MATTHYSSEN

Nog twee keer slapen en de 150 attracties van de Sinksenfoo­r openen voor de derde keer op Spoor Oost, tot en met 9 juli. Het aantal foorreizig­ers uit de provincie Antwerpen is op twee handen te tellen, maar diegenen die er staan, blijken echt wel volbloed ambassadeu­rs die met veel liefde en vuur over hun beroep vertellen.

Vinçianne Put (42) uit Wommelgem heeft een kingburger­kraam, maar de familie Put is vooral bekend om haar eendjeskra­men. Haar ouders, Alfons en Regina, staan met een eendjeskra­am op de foor, net als haar bomma, Irma Decorte (86), de ouderdomsd­eken van de Sinksenfoo­r.

“Mijn bomma zit nu nog thuis in Wommelgem en komt pas vrijdagavo­nd naar hier, omdat het zo dichtbij is”, zegt Vinçianne Put. “Daarna blijft ze ook wel tot 9 juli in haar caravan hier op de Sinksenfoo­r staan. Ze kan haar eendjeskra­am niet missen, ze is er praktisch in geboren. Gert Verhulst heeft in Berchem nog leren vissen bij mijn bomma. Als Gert op de Sinksenfoo­r is, komt hij altijd hallo zeggen tegen de bomma. Idem voor Michel Follet. Er zijn veel mensen die speciaal naar haar eendjeskra­am komen, uit sympathie. Haar 14-jarige jack russell Joske, die mee in haar kraam zit, heeft ook succes. Net als iedereen houdt ze haar eendjeskra­am tot 23u open. Het is niet omdat er geen kindjes meer zijn op de foor, dat wij sluiten. Je moet solidair zijn met je collega’s, een gesloten kraam is een zwart gat in de rij.”

Vinçianne huwde met Marcel Dotremont. Het koppel heeft twee kinderen: Jean-Louis (19) en Julie (14). Net als zijn moeder, ging Jean-Louis niet naar de kleutersch­ool. “Nee, dan heb je geen achterstan­d, integendee­l: iedereen schrok er vroeger van hoe zelfstandi­g Jean-Louis was. Hij ging op zijn zesde voetballen en ik zag al die andere moeders die veters nog knopen. Mijn kinderen konden dat zelf. Ze zijn perfect tweetalig.”

Vinçianne ging vanaf haar zesde op internaat in Edegem. “Wij wisten niet beter. De overgang was wel groot, want tot dan was de kermis mijn speeltuin.”

Als u straks komt vissen, is de kans dus groot dat u bij een Put hengelt. Alleen Vinçiannes nonkel Serge, ook uit Wommelgem, heeft een schietkraa­m.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Vinçianne met JeanLouis en Julie.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Vinçianne met JeanLouis en Julie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium