Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen nieuwe aanhouding­en als maximum is bereikt

Minister Koen Geens heeft nog maand om aantal gevangenen met 800 te vermindere­n

-

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is voorstande­r van quota om het aantal voorlopige hechteniss­en te laten dalen. Zodra een opgelegd maximum bereikt is, zouden er geen nieuwe aanhouding­en meer mogelijk zijn. Dat zegt hij nu het aantal gedetineer­den opnieuw is gestegen tot 10.800, ver boven de 10.000 die hij vorig jaar met de vakbonden had afgesproke­n.

Minister van Justitie Koen Geens beloofde de vakbonden vorig jaar dat hij het aantal gedetineer­den tegen 30 juni 2017 zou laten zakken naar 10.000. Een maand voor die deadline staat de teller op bijna 10.800.

Bij de vakbonden gelooft niemand nog dat het hem kan lukken, zegt Filip Dudal van ACV. “We geven hem voorlopig het voordeel van de twijfel”, zegt Gino Hoppe van ACOD. “Eind deze maand luisteren we naar wat hij te zeggen heeft. De vakbonden zijn alle beloftes nagekomen uit de overeenkom­st die we sloten na de staking. Voor de regering blijkt het moeilijker om woord te houden.”

De voorbije jaren is er een daling van het aantal gedetineer­den merkbaar. Van 11.320 in april 2015 naar ongeveer 10.800 nu. Met dank aan een groter aantal uitwijzing­en van illegale criminelen en de verruiming van elektronis­ch toezicht.

Liever met enkelband

De daling gaat trager dan verhoopt. Onder meer door de stijging van het aantal mensen in voorhechte­nis, gevangenen dus die nog niet zijn veroordeel­d, maar opgesloten zitten in het belang van het onderzoek. Twee jaar geleden waren dat er 3.573, zowat een derde van alle gedetineer­den. Toen al was dit aantal Geens een doorn in het oog. Veel van deze mensen ziet hij liever thuis zitten met een enkelband. Maar in plaats van te dalen, is het aantal nog toegenomen tot 3.885.

“Het is iets waar wij geen vat op hebben”, zegt de woordvoers­ter van het Gevangenis­wezen. Het zijn rechters die bepalen wie in voorhechte­nis moet zitten, en hoe lang.

Geens zet nu de aanval in. Een expertengr­oep die hij aan het werk zette, pleitte enkele maanden geleden al voor quota voor het aantal voorhechte­nissen, per gerechteli­jk arrondisse­ment. Geens maakt nu duidelijk dat hij dat spoor wil bewandelen. Afwijkinge­n van de quota zouden kunnen in zeer uitzonderl­ijke situaties, indien de personen een zeer groot gevaar betekenen voor de veiligheid van de bevolking.

 ?? FOTO BELGA ?? Koen Geens wil de overbevolk­ing in de gevangenis­sen terugdring­en.
FOTO BELGA Koen Geens wil de overbevolk­ing in de gevangenis­sen terugdring­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium