Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mark Eyskens schenkt das aan ‘premier-jager’

Magazijnie­r bezit brieven, schilderij­en en 2.000 foto’s van eerste ministers

- SOFIE BUEKENHOUD­T

Een das van Mark Eyskens. Johan Smet (36) is trots op zijn nieuwste aanwinst. De magazijnie­r uit SintNiklaa­s verzamelt al jaren foto’s, brieven en gadgets van zowat alle eerste ministers van ons land. “Ik ben niet gewoon een handtekeni­ngenjager. Wij hebben echt een persoonlij­ke band.”

Twee schilderij­en van Mark Eyskens, een rouwbrief van Wilfried Martens, handgeschr­even felicitati­es van Charles Michel op zijn trouwdag: Johan Smet (36) uit Sint-Niklaas heeft bijna een premier-DNAbank in zijn living. De magazijnie­r kan nu opnieuw een bijzonder stuk toevoegen aan zijn collectie: de das die oud-premier Mark Eyskens al jarenlang draagt op elke boekenbeur­s. Een collector’s item dus.

Das aan muur

Johan Smet stuurde Eyskens een mailtje, met de vraag of hij de das niet mocht toevoegen aan zijn verzamelin­g ‘premierdin­gen’. “Ik mocht meteen langsgaan om de das op te halen.”

“Eyskens zei het afgelopen weekend zelf, bij hem thuis: ‘Het is een heel mooie, bijzondere das. Misschien moet ik hem af en toe nog eens bij u komen halen om op de Boekenbeur­s te dragen’. Voorts hebben we het nog even gehad over onze vakantiepl­annen en zo. Heel gemoedelij­k.”

De das van Eyskens hangt nu aan de muur van de woonkamer van Johan Smet.

Officieel is Johan premierver­zamelaar. “Niet alleen op materieel vlak, ook emotioneel”, zegt hij. Na twaalf jaar heeft hij intussen zo’n 2.300 foto’s van hem samen met de grote namen uit ons premiersbe­stand: Leo Tindemans, Mark Eyskens, Wilfried Martens, JeanLuc Dehaene, Guy Verhofstad­t, Herman Van Rompuy, Yves Leterme, Elio Di Rupo en Charles Michel. De meeste foto’s zijn nauwkeurig opgeborgen, hier en daar staat er één uitgestald.

Graf gaan poetsen

Intussen richt hij zich op de volgende categorie: gadgets. Schilderij­en van Mark Eyskens, badges van Herman De Croo en nu dus ook dassen. “Ik ben meer dan gewoon een handtekeni­ngenjager”, zegt Johan. “Er zijn mensen die handtekeni­ngen op eBay kopen, ik probeer ze echt zelf te krijgen. Daarom hangen er ook persoonlij­ke anekdotes aan vast. Na al die jaren heb ik best wel een beetje een band opgebouwd met die premiers.”

“Van Miet Smet heb ik een rouwbrief gekregen van Wilfried Martens, die alleen naar mensen uit de dichte kring werd verstuurd. En mijn zoon heeft nog een groot paasei gekregen van Leo Tindemans. Enkele dagen geleden ben ik zijn graf gaan oppoetsen. Ik zat ermee dat het niet volledig proper was.”

Strikje van Di Rupo

Johan Smet blijft mailtjes sturen om zijn collectie aan te vullen. Het volgende kledingstu­k op zijn verlanglij­st: een strikje van Elio Di Rupo. “Maar de nieuwe generatie is iets moeilijker te benaderen. Al is dat ook het leuke. Als je niet moet zoeken, is het spannende eraf.”

 ??  ?? FOTO FRANK BAHNMULLER Johan Smet met de das van Mark Eyskens.
FOTO FRANK BAHNMULLER Johan Smet met de das van Mark Eyskens.
 ??  ?? b
Johan bij een schilderen­de Mark Eyskens.
b Johan bij een schilderen­de Mark Eyskens.
 ??  ?? Met wijlen JeanLuc Dehaene.
Met wijlen JeanLuc Dehaene.
 ??  ?? Op bezoek bij Herman Van Rompuy.
Op bezoek bij Herman Van Rompuy.
 ??  ?? Handje schudden met Yves Leterme.
Handje schudden met Yves Leterme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium