Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4.342 euro extra per maand voor onkosten, zonder controle

Nieuw onderzoek roept weer vragen op over vergoeding parlementa­riërs Europese Unie

- DIRK HENDRIKX

Europarlem­entsleden krijgen bovenop hun brutosalar­is van 8.484 euro ook nog een onkostenve­rgoeding van 4.324 euro. Maar er is geen controle op hoe ze dat geld uitgeven, de regelgevin­g is vaag en in de praktijk leidt dat tot situaties die vragen oproepen.

Dat Europarlem­entsleden niet

b mogen klagen over hun inkomen en extra voordelen, is bekend. Dat ze niet happig zijn om daarover volledige helderheid te verschaffe­n ook.

Een groep van journalist­en uit de 28 lidstaten, onder wie Kristof Clerix van Knack, heeft nu zo veel mogelijk proberen uitzoeken over met name de onkostenve­rgoedingen. Ze kwamen tot een reeks opmerkelij­ke vaststelli­ngen:

- De vergoeding voor werkingsko­sten is forfaitair: een vast bedrag waarvoor ze niets moeten bewijzen. Onkostenno­ta’s hoeven ze dus niet binnen te brengen.

- Er is niemand die controleer­t of ze het geld niet voor andere doeleinden gebruiken.

- De regelgevin­g is verwarrend

en onduidelij­k. Zo mag je een kantoor huren van je eigen politieke partij voor een ‘marktconfo­rme’ prijs. Betaal je meer, dan wordt het plots ontoelaatb­are partijfina­nciering.

- Eén Pool maakt het wel heel bont: hij huurt maar liefst dertien

kantoren.

- Van de 21 Belgische Europarlem­entsleden huren er twaalf nog

een kantoor buiten hun werkplek in het parlement. De vier N-VA-parlements­leden doen dat bijvoorbee­ld niet.

- Zowat alle Belgische parlements­leden zijn voor meer transparan­tie of een ander systeem, maar de leidende figuren in het parlement, over alle partijen en nationalit­eiten heen, zijn duidelijk niet gehaast.

Onderzoeke­r Wouter Wolfs van het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) zegt best te willen aannemen dat er geen verrijking in het spel is. “Ze hébben natuur- lijk hoge onkosten. Het probleem is dat we misbruiken niet kunnen uitsluiten omdat het hele systeem niet deugt. De kantoorver­halen vind ik ook wel vreemd. En voor het imago van het Europees Parlement is dit natuurlijk niet goed.”

Pikant detail: Bij een recente stemming over een voorstel voor meer transparan­tie stemde Gerolf Annemans tegen, schrijft Knack, maar dat was per ongeluk. “Die dag waren er ettelijke honderden stemmingen. Kennelijk ben ik door een verstrooid­heid afgeweken van mijn stemblad. Maar over mijn bedoelinge­n inzake transparan­tie van algemene kosten kan geen twijfel bestaan.”

WOUTER WOLFS

Onderzoeke­r KU Leuven ‘‘Het probleem is dat we misbruiken niet kunnen uitsluiten omdat het hele systeem niet deugt. Voor het imago van het Europees Parlement is dit niet goed. ”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Europees Parlement tijdens een plenaire sessie in Straatsbur­g.
FOTO PHOTO NEWS Het Europees Parlement tijdens een plenaire sessie in Straatsbur­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium