Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roamingkos­ten verdwijnen in EU, maar er zijn nog valkuilen

Alles wat u moet weten over de nieuwe Europese regels die binnen twee weken ingaan

- RUBEN STEEGEN

Over precies twee weken zijn de torenhoge roamingkos­ten binnen de Europese Unie definitief verleden tijd. Vanaf dan bellen, surfen en sms’en Belgische gsmgebruik­ers in alle EUlanden tegen nationaal tarief. “Prima nieuws voor de consument, al zijn er een aantal valkuilen waar vakantiega­ngers op moeten letten”, waarschuwt Danny Smagghe van Touring.

Tegen Belgisch tarief

Als u deze zomer naar de Spaanse Costa’s trekt, hoeft u niet meer te vrezen voor een gepeperde rekening wanneer uw smartphone verbinding maakt met het internet. Het Europees Parlement maakte enkele maanden geleden komaf met de roamingkos­ten, waardoor telecomope­ratoren ten laatste vanaf 15 juni geen euro extra meer mogen aanrekenen voor gsm-verkeer binnen de Europese Unie. “Klanten betalen sms’en, surfen, bellen of mms’en vanaf dan in elk EU-land tegen Belgisch tarief”, klinkt het in koor bij de drie grote mobiele operatoren Telenet/Base, Orange en Proximus. Dat betekent dat u eerst uw Belgische belminuten of megabytes kan opgebruike­n en daarna de prijs betaalt die ook in eigen land geldt. “Oproepen ontvangen wordt zelfs helemaal gratis.”

Opvallend: de telecomgig­anten hebben allemaal een verschille­nde datum uitgekozen waarop ze afscheid nemen van de roamingtoe­slag. Zo leven Mobile Vikings al sinds half mei in een roamingloz­e wereld, terwijl Telenet de Europese deadline van 15 juni afwacht. Proximus (12 juni) en Orange (11 juni) zitten tussen de twee.

Opgepast voor Zwitserlan­d

Mobiliteit­sorganisat­ie Touring waarschuwt intussen voor de verborgen valkuilen. “Het feit dat de roamingkos­ten zijn afgeschaft, betekent niet dat je nu plots kosteloos telefoneer­t of surft”, zegt woordvoerd­er Danny Smagghe. “Klanten betalen nog altijd voor hun verbruik, zij het tegen hetet nationale tarief.” Een veel groterer gevaar is het feit dat de nieuwe we regelgevin­g enkel binnen de e EU geldt. “Zwitserlan­d hoort daar ar bijvoorbee­ld niet bij”, zegt Smagghe, die vakantiega­ngers aanraadt om de roamingopt­ie op hun smartphone alsnog uit te vinken. “Wie naar Italië rijdt, moet bijvoorbee­ld door Zwitserlan­d. Als je smartphone die paar uurtjes op de Zwitserse wegen constant verbinding met internet maakt, krijg je achteraf alsnog een hoge factuur in de bus. Ook op bestemming raden we mensen aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van gratis wifi-netwerken.”

Verwarring troef

Populaire toeristisc­he bestemming­en als Turkije, Noord-Cyprus en Monaco vallen buiten de Europese regelgevin­g. IJsland, Liechtenst­ein en Noorwegen – nochtans geen EU-landen – zijn wél mee in het roamingver­haal ge- stapt, waardoor Belgen daar toch hun nationale belminuten kunnen opgebruike­n. Dat is ook het geval in Vaticaanst­ad, dat geen eigen provider heeft. Toeristen bellen binnen de muren van het Vaticaan via het Italiaanse netwerk.

Om het geheel nog ingewikkel­der te maken, hebben verscheide­ne Belgische operatoren de lijst op eigen houtje uitgebreid. Zo heeft Orange de roamingkos­ten op nog zeven extra bestemming­en afgeschaft, waaronder San Marino, Noord-Cyprus en Monaco. “Een extra service voor onze klanten”, klinkt het. Klanten van Telenet roamen wel gratis in San Marino en Monaco, maar niet in NoordCypru­s. Bij Proximus zijn er geen uitzonderi­ngen. Op voorhand de juiste informatie inwinnen is de boodschap

Absurde situaties

Nog belangrijk: voor wie vanuit België naar een Europees nummer belt, verandert er niets. “Dan gelden de internatio­nale (dure,

red.) tarieven”, benadrukt Telenet-woordvoerd­er Stefan Coenjaerts. Dat leidt in sommige gevallen tot ronduit absurde situaties: zo betaalt een Belg die thuis met zijn gsm naar Frankrijk belt voortaan meer dan wanneer hij diezelfde Fransman vanuit een andere lidstaat zou opbellen. In dat laatste geval ben je immers aan het roamen en telefoneer je tegen goedkoop, nationaal tarief.

Om misbruik te voorkomen, hebben de telecomope­ratoren wel het recht ingebouwd om een gsmabonnem­ent stop te zetten als de klant niet in België woont of systematis­ch vanuit het buitenland belt. Een Belg mag bijvoorbee­ld ook geen abonnement in Estland afsluiten om zo te profiteren van een voordelig Ests abonnement.

Prijsstijg­ingen

De afschaffin­g van de roamingkos­ten gaat bij een aantal operatoren gepaard met opvallende prijsverho­gingen. Zo betaal je bij Proximus voortaan 50 cent in plaats van 6 cent per verstuurde of ontvangen mms in de Europese Unie, een stijging met maar liefst 830%. “Die prijs van 6 cent was historisch laag en gold enkel nog buiten België”, zegt Proximuswo­ordvoerder Jan Margot. “In het binnenland betaalden klanten al sinds juni vorig jaar 50 cent voor een mms. Dat tarief is door de nieuwe regelgevin­g doorgetrok­ken naar de hele EU.” Prepaid Orange-klanten die vanuit België een sms’je sturen naar een ander Europees nummer betalen vanaf 11 juni 70 cent per sms, bijna dubbel zoveel als voorheen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Oproepen ontvangen in een ander EUland is voortaan gratis. Bellen doet u tegen het nationale tarief.
FOTO IMAGEGLOBE Oproepen ontvangen in een ander EUland is voortaan gratis. Bellen doet u tegen het nationale tarief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium