Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Digitalise­ring zet sociale zekerheid zwaar onder druk”

Econoom Koen De Leus stelt dat robots steeds meer jobs zullen vernietige­n

-

Koen De Leus, hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis, brengt vandaag het boek De Winnaarsec­onomie uit. “De digitalise­ring zal jobs blijven vernietige­n, ook in de Antwerpse haven. Onze sociale zekerheid komt nog meer dan vandaag onder druk te staan”, stelt hij.

Koen De Leus, afkomstig uit Bonheiden, sprak voor zijn boek met tientallen professore­n, politici en economen uit binnen- en buitenland. Hij schoof aan tafel met ministers Alexander De Croo, Maggie De Block en Europees commissari­s Marianne Thyssen, en sprak evengoed met topbedrijf­sleiders als Chris Van Doorslaer (van kaartenpro­ducent Cartamundi in Turnhout) en zelfs met Hal Varian, de hoofdecono­om van Google.

Hoeveel schrik moeten we hebben van de robots?

Koen De Leus: Automatisa­tie en robots zullen steeds meer jobs vernietige­n. In de voorbije tientallen jaren zijn robots elk jaar 3 à 4% goedkoper geworden. De digitalise­ring zet onze sociale zekerheid dus zwaar onder druk. Vandaag is zo’n 7% van de beroepsbev­olking in Vlaanderen werkloos. Na de volgende recessie, rond 2020, zal de werklooshe­id boven de 10% stijgen. Die hoge werklooshe­id zal in het komende decennium blijven, waardoor de federale overheid veel meer geld moet uitgeven aan uitkeringe­n.

Welke sectoren worden het zwaarst getroffen door de digitalise­ring?

De beroepen die het meest onder druk staan, zijn degene waarbij vooral repetitiev­e taken worden gedaan. Enkele voorbeelde­n zijn televerkop­er, kredietana­list, caissières in een supermarkt en kok. Dat laatste moet geen verrassing zijn: er zijn vandaag al veel keukens die de groenten en aardappele­n door machines laten schillen.

Ook de Antwerpse haven zal worden getroffen. Dokwerkers die alleen goederen lossen en laden, kunnen in de toekomst door robots worden vervangen. Ook de tewerkstel­ling in de Antwerpse industrie, bijvoorbee­ld bij chemiebedr­ijven, kan naar omlaag. Sensoren en artificiël­e intelligen­tie zullen een groter stuk van het productiep­roces controlere­n.

Eigenlijk is geen enkele sector veilig. Ook de bouwsector niet. Op het internet zijn er nu al filmpjes van robots die huizen bouwen. Ze werken sneller, zijn er zeven dagen op zeven en klagen nooit.

Het aantal boekhouder­s zal ook dalen. In Nederland experiment­eren auditbedri­jven met algoritmes die de hele boekhoudin­g van bedrijven tot op de komma correct kunnen doorlichte­n.

KOEN DE LEUS

Hoofdecono­om BNP Paribas Fortis “De automatisa­tie zal leiden tot goedkopere goederen en diensten, waardoor mensen meer geld overhouden om andere producten te kopen.”

Dat leidt tot veel jobverlies. Hoe lossen we dat op?

Mensen moeten beseffen dat de kans klein is dat ze hun hele leven dezelfde job zullen doen. De overheid moet mensen er dus toe aanzetten om zich te herscholen.

Ze moet samenzitte­n met de universite­iten en hogeschole­n, om te bespreken welke opleidinge­n het meest nodig zijn. Een oudere metselaar met rugproblem­en moet toch perfect in staat zijn om opleider in de bouwsector te worden? Maar we moeten ons geen illusies maken: sommige mensen zullen geen nieuwe job meer vinden, omdat de robots te veel jobs inpikken.

Moeten we dan maar een basisinkom­en invoeren, en mensen niet meer verplichte­n om te werken?

Neen, dat is te duur. Bovendien zal het tekort aan jobs niet blijven bestaan. Geleidelij­k aan zullen er nieuwe jobs worden gecreëerd. De automatisa­tie leidt tot goedkopere goederen en diensten, waardoor mensen meer geld overhouden om er andere producten mee te kopen.

In de muzieksect­or heeft de digitalise­ring veel jobs weggenomen. Digitale muziek is een pak goedkoper dan cd’s. De inkomsten van de muziekindu­strie zijn fors gedaald, maar muzieklief­hebbers houden nu veel meer geld over om naar concerten te gaan. Door die nieuwe uitgaven worden nieuwe jobs gecreëerd.

Door het inzetten van robots zullen bedrijven wel meer winst maken.

Precies. Daar ligt een kans om de instorting van onze sociale zekerheid te voorkomen. Bedrijven maken meer winst en betalen dus ook meer belastinge­n. Maar dan moeten we wel situaties vermijden waarbij pakweg Apple zijn Europese hoofdkanto­or in het meest belastingv­riendelijk­e land vestigt, om zo weinig mogelijk taksen te betalen. De Europese Commissie werkt nu aan een oplossing. Bedrijven moeten in de toekomst één belastinga­angifte indienen voor al hun Europese activiteit­en. Een bedrijf betaalt dan in elke lidstaat belastinge­n op de winst die het daar heeft gemaakt. Elke lidstaat bepaalt wel nog altijd zelf het belastingt­arief dat een bedrijf op die winst moet betalen. Dat is een rechtvaard­ige regeling. Onze sociale zekerheid blijft alleen betaalbaar als alle lidstaten van de Europese Unie aan de

zelfde kar trekken.

 ??  ?? Koen De Leus.
FOTO BENJAMIN BROLET
Koen De Leus. FOTO BENJAMIN BROLET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium