Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klimaat verscheurt Team Trump

Dochter Ivanka stevent af op pijnlijke nederlaag tegen Steve Bannon

- PETER MIJLEMANS

President Trump staat op het punt de VS terug te trekken uit het klimaatakk­oord van Parijs. De definitiev­e beslissing valt over enkele dagen, eerst woedt nog een hevige strijd in zijn entourage tussen het uittredenk­amp – geleid door Steve Bannon – en het blijvenkam­p onder leiding van dochter Ivanka. Niet alleen voor het klimaatpla­n, maar ook voor de machtsverh­oudingen binnen het Witte Huis wordt de beslissing cruciaal.

‘Trump trekt zich terug uit de klimaatdea­l’, schreven gisteren enkele Amerikaans­e media. Die conclusie bleek voorbarig. Toch gaan alle waarnemers ervan uit dat de president gewonnen is om het pact op te blazen. Het uittreden-kamp lijkt de strijd in het Witte Huis te winnen. Dat kamp wordt geleid door Trumps (ultra)rechterhan­d Steve Bannon, directeur Scott Pruitt van het milieuagen­tschap EPA en adviseur Kellyanne Conway. Zij zien het klimaatakk­oord als het laatste obstakel om een einde te maken aan Obama’s Clean Power Plan. Dat voorzag in het terugdring­en van steenkoolc­entrales en meer investerin­gen in duurzame energie.

Via presidenti­ële decreten is dat plan zo goed als uitgehold. Het schrappen van de klimaatdea­l is de laatste logische, juridisch noodzakeli­jke en symbolisch­e stap, klinkt het. Een deel van de Republikei­nse partij – die verdeeld is over het thema – volgt Bannons argumentat­ie. 22 Republikei­nse senatoren herinnerde­n Trump eind vorige week nog in een brief aan zijn verkiezing­sbelofte om het klimaatakk­oord te schrappen en jobs te creëren in de steenkooli­ndustrie. Ook tientallen conservati­eve drukkingsg­roepen roerden zich om het “debacle van Parijs” te dumpen.

Topbedrijv­en steunen Trump

Dat Trump momenteel neigt hen te volgen, is opmerkelij­k. Het kamp dat hem vraagt het klimaatakk­oord te eerbiedige­n of tenminste te heronderha­ndelen, is veel groter en reikt internatio­naal tot de G7 en zelfs de paus. In het Witte Huis wordt het geleid door

zijn oogap- pel en meest invloedrij­ke adviseur tot nu, dochter Ivanka. Aan haar kant staan haar man en adviseur Jared Kushner, minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson (voormalige CEO van ExxonMobil) en energiemin­ister Rick Perry.

Terugkomen op een gemaakte deal zou internatio­nale repercussi­es hebben, vrezen ze. Het zou de reputatie van de VS voor jaren schaden en voor zware diplomatie­ke problemen zorgen. Bovendien zouden de VS zich isoleren en elke invloed verliezen op toekomstig­e beslissing­en. Een daarvan is de economisch­e impact van “de groene revolutie” op lange termijn. Honderden bedrijven, van Apple en Nike tot Starbucks, hebben Trump laten weten dat het missen van die trein de Amerikaans­e welvaart in het gedrang zal brengen. Begin deze week drukte ook oliereus ExxonMobil de president op het hart het klimaatakk­oord te behouden en in te zetten op goedkoop natuurlijk gas.

Exit Ivanka

Als Trump – zoals het er nu naar uitziet – kiest voor het opblazen van het akkoord, dan zal dat grote gevolgen hebben. Ook in het Witte Huis. De strijd om het luisterend oor van de president is dan beslist in het voordeel van ultranatio­nalist Bannon. Voor Ivanka zal het een smadelijke nederlaag zijn. Haar man ligt al niet zo goed meer in het Witte Huis nu ook hij bij Russiagate betrokken lijkt. Het doet de geruchten alleen maar toenemen dat het powerkoppe­l eind dit jaar met hangende pootjes naar New York zal terugkeren.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S AFP
Steve Bannon en Ivanka Trump.
FOTO'S AFP Steve Bannon en Ivanka Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium