Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele wereld zal beslissing voelen

-

Wat betekent het intrekken van de deal voor de wereld?

De uitstoot in de Verenigde Staten zou niet langer dalen, maar stagneren. Dat maakt het nog moeilijker om de doelstelli­ng van Parijs – de wereldwijd­e temperatuu­rstijging onder 2 graden houden – te realiseren. Als de VS hun beloftes niet nakomen, zou de temperatuu­r 0,3 graden extra stijgen deze eeuw. Ze hadden ook geld beloofd aan ontwikkeli­ngslanden in de strijd tegen de klimaatopw­arming; die steun valt weg. Bovendien zouden sceptische landen zoals Indonesië, Maleisië en India Trumps voorbeeld kunnen volgen.

Als de VS zich terugtrekk­en uit het akkoord, hoeveel landen volgen Parijs dan niet?

Nicaragua en Syrië volgen het akkoord niet. Noord-Korea schaarde zich zopas wél achter de milieudoel­stellingen.

Wie juicht als Trump er de stekker uittrekt?

Zijn kiezers in kolenregio’s waar nieuwe jobs kunnen komen. En (stilletjes) de Chinezen, omdat die dan het voortouw kunnen nemen in de “groene revolutie”. China investeert 350 miljard euro in de sector tot 2020, goed voor 13 miljoen jobs. Ook een aantal experten vindt het niet slecht. Er zullen nog klimaatoff­ers moeten komen, en dat zal makkelijke­r gaan zonder bemoeienis van de VS.

Kan hij nog van gedachten veranderen?

Niets is onmogelijk met Trump. Het intrekken van de NoordAmeri­kaanse Vrijhandel­sovereenko­mst (Nafta-verdrag) ging aangekondi­gd worden, maar Trump veranderde op het laatste moment van gedachten. Op de NAVO-top was officieus afgesproke­n dat hij artikel 5 (een aanval op één bondgenoot wordt aanzien als een aanval op allemaal) zou onderschri­jven, maar ook dat gebeurde niet.

 ??  ?? FOTO REUTERS
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium