Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.025 extra plaatsen in Stedelijk Onderwijs

-

CLAUDE MARINOWER Schepen van Onderwijs (Open Vld) “De subsidies van minister Crevits creëren nieuwe mogelijkhe­den voor het Stedelijk Onderwijs.”

Het Stedelijk Onderwijs wil een nieuwe campus voor buitengewo­on onderwijs realiseren in Deurne en een nieuwe, ervaringsg­erichte basis en secundaire school in de Cadixwijk. Die projecten moeten meer dan duizend extra plaatsen creëren.

Het Autonoom Gemeentebe­drijf Stedelijk Onderwijs (AGSO) heeft bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een dossier ingediend voor de bouw van een campus buitengewo­on onderwijs op de Schotenses­teenweg (Deurne) en een nieuwe, ervaringsg­e- richte basis- en secundaire school in de Cadixwijk. Het AGSO gaat met dit dossier in op de oproep die Crevits in maart lanceerde voor de bouw van nieuwe scholen in Vlaanderen.

641 leerlingen in Deurne

Het voorstel voor de nieuwe campus buitengewo­on onderwijs bestaat uit een basisschoo­l voor 334 leerlingen en een secundaire school voor 307 leerlingen. De totale oppervlakt­e is ongeveer 12.500 vierkante meter en de investerin­gskost wordt geraamd op 24 miljoen euro. “Dit project bundelt drie scholen onder één dak”, zegt Gonda Verhaert, bedrijfsdi­recteur van het AGSO. “Zo kan de lagere school bijvoorbee­ld voor de ervaringsg­erichte lessen gebruikmak­en van de lokalen van het secundair. De bundeling van de sportinfra­structuur leidt dan weer tot een groter en diverser sportaanbo­d, zowel voor de leerlingen als voor externen.”

384 leerlingen in Cadixwijk

De nieuwbouw in de Cadixwijk op het Eilandje zou op zijn beurt voor 384 nieuwe plaatsen zorgen: 240 in het kleuter- en basisonder­wijs en 144 in het secundair. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 12,37 miljoen euro, met een oppervlakt­e van ongeveer 6.000 vierkante meter. “In deze buurt blijkt een groot tekort aan buurtvoorz­ieningen, zoals scholen en speelterre­inen”, zegt Verhaert. “Daarom kiezen we voor een multifunct­ionele infrastruc­tuur die flexibel en gedeeld ruimtegebr­uik eenvoudig mogelijk maakt. Ruimtes als turnzaal en refter kunnen na de schooluren worden gebruikt door de buurt of sportveren­igingen.”

“De subsidies van minister Crevits creëren nieuwe mogelijkhe­den voor het Stedelijk Onderwijs”, zegt Antwerps schepen van Onderwijs en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AGSO, Claude Marinower (Open Vld). “Dat is een kans die we dan ook met beide handen moeten grijpen. De capaciteit­snood in Antwerpen blijft namelijk hoog. Bovendien is dit ook een prima opportunit­eit voor het buitengewo­on onderwijs, dat in het capaciteit­sverhaal zeker niet vergeten mag worden.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium