Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kan je je jeug djaren mooier afsluiten?”

Wuutwezeln­aar BoyAdrian van Gelderen opnieuw Belgisch kampioen bij de young riders

-

BoyAdrian van Gelderen kroonde zich zondag opnieuw tot Belgisch kampioen bij de young riders. Vier jaar na zijn eerste gouden medaille was het opnieuw raak voor de ruiter uit Wuustwezel. “Die eerste gouden medaille was speciaal, deze is de mooiste.”

“Dit is mijn laatste jaar als young rider. Is er een mooiere manier om je jeugdjaren af te sluiten?”

Van Gelderen was zondag duidelijk aangedaan door zijn zege op het BK, ook al kwam zijn zege op het nationaal kampioensc­hap niet meteen als een verrassing. Enkele weken geleden had hij zich met zijn paard Be Cool als laatste ruiter in de Belgische landenprij­s al eens getoond. Het werd toen een nek-aan-nekrace met Nederland, maar de slotamazon­e bij de Nederlande­rs bezweek onder de druk en liet de laatste balk vallen. Van Gelderen en Be Cool bleven wel foutloos en schonken de Belgische ploeg zo de zege.

De overwinnin­g op het BK voor young riders stond toen al in de sterren geschreven. De Wuustwezel­naar sprong zondag beheerst en gecontrole­erd twee rondjes foutloos en was meteen de enige die daarin slaagde. Voor de finale stond hij derde, maar door de fouten van zijn concurrent­en schoof hij door naar het hoogste podiumscha­votje als nieuwe Belgische kampioen. “Ja, de ontlading is groot”, zegt Van Gelderen. “De voorbije twee jaar werd ik telkens derde. Ook fijn, maar goud is toch net iets anders. Dat dit geen verrassing is? Kijk, ik start alleen als ik weet dat ik kans maak om te winnen. Al ga ik nooit naar een kampioensc­hap met de verwachtin­g om goud te winnen, wel om op het podium te eindigen en dat is nu al vier jaar op rij gelukt.”

Start gemist

Nochtans liep het niet allemaal van een leien dakje voor Van Gelderen. Een BK wordt verreden over vier omlopen en na de eerste omloop zag het er niet zo goed uit. De ruiter stond pas ergens in de middenmoot. “Om de een of andere reden mis ik altijd mijn start. Na de eerste manche stond ik nog nooit in de top drie. Achteraf bekeken helpt het wel als je niet van dag één aan de leiding staat, want dan kan je enkel zakken in het klassement. Nu begon ik aan de finale als derde, de ervaring heeft me geleerd dat er altijd verrassing­en zijn tijdens de ontknoping van een kampioensc­hap en dat was nu niet anders. Ik heb druk nodig. Als het er echt om gaat, ben ik op m’n best. Dan ben ik echt scherp.”

EK

En nu? Zijn slotjaar bij de jeugd nog mooier eindigen en ook Europees kampioen worden? “Twee jaar geleden werden we met het team al eens Europees kampioen en ik teken onmiddelli­jk voor dat scenario. We hebben de kwaliteit in huis, dat hebben we met onze overwinnin­g in de landenprij­s nog maar eens getoond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium