Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms gooien mensen hun bal van colère weg”

-

Een andere Antwerpena­ar op de Sinksenfoo­r is Gregory Jacobs (31). Hij heeft nog geen eigen grond of huis, maar als hij vrijaf heeft, staat hij met zijn woonwagen bij zijn bomma in Beerse. Samen met zijn vriendin Chloé Van Doorslaer (31) nam hij het derbykraam van zijn nonkel over.

“Zoals de traditie het wil, krijgt de familie voorrang als er een kraam wordt verkocht”, zegt Gregory Jacobs. “Deze tiercé is gebaseerd op de Derby van Kentucky. Mijn vader had een rappe rups, maar ik zie mij nog niet direct een hele dag achter de kassa zitten. Misschien later ooit, maar nu geniet ik van het sociaal contact en de grappen met de klanten. Zo’n paardenspe­l lokt mensen van alle leeftijden. Je moet ballen in gaatjes proberen te rollen en naargelang de kleur gaat je paard één of twee vakken vooruit. Je hebt altijd een tegenspele­r nodig, dat kan van twee tot twaalf spelers gaan.”

Er zijn mensen die de spelregels niet begrijpen. “Soms zijn er die met die ballen naar de paardjes beginnen te smijten”, zegt Jacobs. “Eén keer had ik ook een man die de bal helemaal in de andere richting gooide, omdat hij niet tegen zijn verlies kon. Op de Sinksenfoo­r maak je van alles mee! Vroeger deed ik ook de kleinere kermissen in de Kempen. Nu sta ik zes weken hier, daarna direct zes weken in Brussel, dan nog Oostende en ten slotte Gent. Mijn seizoen duurt van maart tot de derde week van november, nonstop.”

Zijn populairst­e prijzen op dit moment zijn de XXL-grill, de drankroule­tte, de drone en natuurlijk de handspinne­rs voor de kinderen. “Die laatste zijn er nog maar pas bijgekomen.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Gregory Jacobs.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Gregory Jacobs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium