Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In het leven kan je altijd herbeginne­n”

Louis Janssens (21) danst solo op ‘Ouvertures’ van klassieke componiste­n

-

Louis Janssens gooide hoge ogen toen hij als 15jarige behoorlijk volwassen theatervoo­rstellinge­n maakte. Intussen zijn we zes jaar verder en werkt Louis wat in de luwte zijn studies af in Gent. Voor het talentenfe­stival De KlepperKes danst hij in de Arenbergsc­houwburg solo op ouvertures van Bach of Bernstein.

“Ik studeer momenteel aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent”, vertelt Louis Janssens. “Elk jaar moeten we daar een voorstelli­ng maken. Ik dacht deze keer aan een danssolo, omdat ik niet wist hoe je daaraan moest beginnen of hoe je dat moest doen. Dus waarom dat dan niet doen? Ik besloot me op te sluiten in een studio op school. Omdat ik het zo gênant vond, gingen de deuren en de gordijnen dicht. Ik danste slecht op slechte muziek. Het was theatraal helemaal niet interessan­t. Soms danste ik wel op Abba of Bob Dylan, maar ook dat was zonder een groot verhaal of idee. Op een bepaald moment had ik een ouverture opgezet. Toen kwam er wel dat idee: als beginnende danser constant pogingen doen tot dat dansen. Ik bracht de voorstelli­ng op school en plots vonden de mensen dat mooi. Daarom besloot ik om het nog een paar keer te spelen. Maar het is dus niet zo dat ik Wim Vandekeybu­s achterna wil

(lacht). Je ziet in deze voorstelli­ng duidelijk dat ik geen danser ben. Het is wel de moeilijkst­e voorstelli­ng die ik ooit heb gemaakt. Het was heel heftig en eenzaam.”

Ouverture als metafoor

De toeschouwe­r moet Ouvertures blijkbaar los zien van dans. Altijd maar weer herbeginne­n in het leven. Gaat de voorstelli­ng niet vooral daarover? “Ja, ik ontdekte dat een ouver- ture een metafoor kan zijn voor heel veel. In je leven kan je plots opnieuw beginnen, als bijna afgestudee­rde theatermak­er sta je ook aan het begin van iets. Je kan het nog breder zien. Politiek gezien kan een samenlevin­g altijd aan iets nieuws beginnen. De dingen zijn altijd veranderli­jk, dat vond ik ineens een mooi idee.”

Louis Janssens geldt nog altijd als een groot talent, maar had onlangs nog kritiek op de manier waarop Antwerpen dat theatertal­ent behandelt. Dat wil hij graag nuanceren. “Veel mensen waren daar niet blij mee, maar mijn woorden werden wat verdraaid. Ik had het over iets wat zich in heel Vlaanderen afspeelt, niet enkel in Antwerpen. Er is nog heel weinig plaats voor ‘ doe maar wat’. Heel veel huizen zetten in op jong talent, maar weinig huizen vragen aan die jonge mensen wat ze écht willen doen, waar zíj zin in hebben. Meestal krijg je een soort format aangeboden. Daarbin- nen mag je dan komen werken, dat vind ik eigenlijk een soort omgekeerde beweging.”

Naïviteit

Het zet Janssens in elk geval weer in de kijker. Wel wat minder dan een paar jaar geleden toen hij als tiener enorm veel media-aandacht kreeg. “Dat was een heftige periode. Ik was toen wat naïef. Ook daar gaat Ouvertures over. Vandaag ben je dit, maar over een paar jaar ben je anders, dan heb je weer nieuwe dingen geleerd. Waarbij je altijd meeneemt wat je daarvoor hebt geleerd. Ik geloof dat je in je leven altijd verandert, maar je draagt wel altijd de gevolgen van wat je daarvoor hebt gedaan.”

DOMINIQUE PIEDFORT

Ouvertures, vandaag en morgen om 20.30u in de kleine zaal van de Arenbergsc­houwburg. www.arenbergsc­houwburg.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Louis Janssens danst vandaag en morgen voor het talentenfe­stival De KlepperKes in de Arenbergsc­houwburg. “Maar je ziet in deze voorstelli­ng duidelijk dat ik geen danser ben.”
FOTO PATRICK DE ROO Louis Janssens danst vandaag en morgen voor het talentenfe­stival De KlepperKes in de Arenbergsc­houwburg. “Maar je ziet in deze voorstelli­ng duidelijk dat ik geen danser ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium