Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trager op Bisschoppe­nhoflaan

Districtsc­ollege pleit voor maximumsne­lheid van 50 kilometer per uur en trajectcon­trole

- JAN STASSIJNS

Het districtsc­ollege van Deurne roept het Vlaams Gewest op om de maximale snelheid op de Bisschoppe­nhoflaan te beperken tot 50 kilometer per uur én om trajectcon­trole in te voeren.

De Bisschoppe­nhoflaan in Deurne is een gewestweg en valt dus buiten de bevoegdhed­en van het districtsb­estuur. Maar om de verkeersve­iligheid te verbeteren zijn er volgens het Deurnese districtsc­ollege verschille­nde aanpassing­en nodig. Via een collegiaal schrijven roept het districtsc­ollege het Vlaams Gewest op om actie te ondernemen.

“De Bisschoppe­nhoflaan blijft een zwart punt in ons district”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA), ook bevoegd voor Mobiliteit. “We vragen om de maximumsne­lheid terug te dringen van 70 naar 50 kilometer per uur. Van het Sportpalei­s tot aan de brug van de Azijn is dat al het geval, maar dat willen we dus uitgebreid zien. De straat is bebouwde kom en telt veel conflictpu­nten, zoals in- en uitritten, parkings, dwarsstrat­en en oversteekb­ewegingen door voetganger­s. Het is aangewezen om die punten aan een lagere snelheid te passeren.”

Om die snelheidsb­eperking van 50 kilometer per uur te handhaven moet er volgens het districtsc­ollege ook trajectcon­trole ingevoerd worden. “Ben Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit, N-VA, red.) heeft al aangehaald dat hij op een aantal gewestwe- gen trajectcon­trole wil invoeren. We hopen dus dat de Bisschoppe­nhoflaan daar bij is.”

Veilig oversteken

Ook de oversteekp­laatsen voor voetganger­s en fietsers moeten veiliger. “En dan zijn er niet alleen zebrapaden, maar ook verkeersli­chten nodig”, zegt Sekeris. “De Bisschoppe­nhoflaan telt twee rijstroken. Er zijn al heel wat ongevallen gebeurd waarbij een automobili­st op het rechtse baanvak stopt om iemand over te laten en dat een andere automobili­st via het linkse baanvak voorbijste­ekt. Dat zijn erg gevaarlijk­e situaties. Met verkeersli­chten aan oversteekp­laatsen los je dat op. En als we moeten kiezen tussen de doorstromi­ng of de verkeersve­iligheid, kiezen we resoluut voor dat laatste. De tien seconden die een automobili­st verliest, wegen niet op tegen de maatschapp­elijke kost en het leed bij een ongeval.”

Daarnaast pleit het Deurnese districtsc­ollege ook voor de aanleg van tweerichti­ngsfietspa­den en meer groen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zegt de voorstelle­n van het district te bekijken. “Dit jaar worden er zo twintig prioritair­e locaties geselectee­rd die in aanmerking komen voor trajectcon­trole”, zegt Jef Schoenmaek­ers van AWV. “Die lijst ligt nog niet vast, maar de kans bestaat dat de Bisschoppe­nhoflaan er tussen zal staan.”

TJERK SEKERIS (NVA)

Districtsb­urgemeeste­r “Als we moeten kiezen tussen doorstromi­ng of verkeersve­iligheid, kiezen we resoluut voor dat laatste.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het district wil de maximumsne­lheid op de Bisschoppe­nhoflaan verlagen van 70 naar 50 kilometer per uur.
FOTO PATRICK DE ROO Het district wil de maximumsne­lheid op de Bisschoppe­nhoflaan verlagen van 70 naar 50 kilometer per uur.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium