Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen natte voeten in Park Hoekakker

Buurt blijft met vragen zitten na infomiddag over woonprojec­t

- MARC WOUTERS

De kans dat EkerenDonk in de toekomst nog met wateroverl­ast zal te maken hebben, is een stuk kleiner geworden. “Daar zal het toekomstig­e park van woonprojec­t Hoekakker toe bijdragen”, klinkt het bij bouwbedrij­f Vooruitzic­ht en De Ideale Woning. Of ze de buurtbewon­ers gisteren op de infonamidd­ag hebben kunnen overtuigen, valt nog af te wachten.

De waterprobl­ematiek, de mobiliteit en het behoud van zo veel mogelijk groen baart de buurtbewon­ers zorgen. “Wij beseffen dat maar al te best”, zegt Jessica De Lannoy, projectcoö­rdinator bij Vooruitzic­ht. “Het toekomstig­e park voorziet in een waterbuffe­ring van 40.000 kubieke meter. In de praktijk betekent dit dat een belangrijk deel van Ekeren, het stroomafwa­artse gedeelte van de Oudelandse beek, gevrijwaar­d zal worden van ernstige overstromi­ngen. Wanneer de beek overstroom­t, zal het water worden opgevangen via de buffering van Hoekakker.”

Volgens districtss­chepen Ludo Van Reusel (N-VA) zal de buffer zelfs bij de ernstigste overstromi­ngen die slechts om de honderd jaar voorkomen, zijn werk doen.

80% groen

De bewoners maakten kennis met de verhouding­en groen en bebouwing van de toekomstig­e site. “Op basis van de huidige plannen werd berekend dat de hele site voor 80% uit groene zone zal bestaan”, zegt Jessica Lannoy. Het park en de tuinen zullen samen een oppervlakt­e innemen van ruim 146.000 vierkante meter. De grondinnam­e van de gebouwen zal neerkomen op 10% van de hele site. De overige 10% zal voornameli­jk bestaan uit straten, woonerven en pleintjes.

Tijdens de vorige infonamidd­ag kreeg het stadslandb­ouwproject van Koen Doggen veel bijval. “Hoeveel oppervlakt­e Koen voor zijn project krijgt, zal blijken als de puzzel die samen met de buurtbewon­ers werd gelegd, wordt voorgestel­d. Dat gebeurt op zaterdag 17 juni”, zegt Lannoy.

De aanleg van het park begint medio 2018 met het uitgraven van de buffering. De uitgegrave­n grond wordt opnieuw gebruikt om het landschaps­park het nodige reliëf te geven. De randen van het projectgeb­ied komen iets hoger te liggen dan het binnenste groengebie­d dat op geen enkel moment overstroom­baar zijn. Enkel daar zal gebouwd worden.

Mobiliteit­splan

“We werken met alle betrokkene­n aan een mobiliteit­splan voor het gebied. In het najaar komen we met concrete plannen”, zegt Lannoy. En dat is dringend nodig, want in Ekeren-Donk maakt men zich grote zorgen. Tijdens de spits staat het verkeer op de uitvals- en invalswage­n nu als stil.

Vooruitzic­ht en De Ideale Woning plannen in een eerste fase de bouw van 360 woningen, een mix van eengezinsw­oningen en appartemen­ten. Dat betekent 1,3 wagens per gezin. “Dat wordt een nachtmerri­e”, zegt een van de buurtbewon­ers. “Openbaar vervoer is er nauwelijks en de weginfrast­ructuur is niet aangepast.”

Toch zijn zowel Vooruitzic­ht als De Ideale Woning ervan overtuigd dat de jongste infosessie al meer buurtbewon­ers over de streep heeft getrokken.

 ?? FOTO W&F ?? Geïnteress­eerde buurtbewon­ers bekijken aandachtig de plannen van Vooruitzic­ht en De Ideale Woning voor Hoekakker.
FOTO W&F Geïnteress­eerde buurtbewon­ers bekijken aandachtig de plannen van Vooruitzic­ht en De Ideale Woning voor Hoekakker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium