Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa pakt sociale fraude in wegtranspo­rt aan

-

Een verplichte wekelijkse rust buiten de vrachtwage­ncabine: het is een van de maatregele­n van de Europese Commissie om de wantoestan­den in de transports­ector te stoppen.

De Europese Commissie heeft gisteren een nieuw pakket maatregele­n gepresente­erd die moeten bijdragen tot een milieuvrie­ndelijker, sociaal rechtvaard­iger en competitie­ver wegtranspo­rt in Europa. De Commissie probeert zo een eind te maken aan de zeer lage lonen en abominabel­e werkomstan­digheden, waarbij met postbusbed­rijven op grote schaal de Europese regels worden omzeild.

Moeilijk te controlere­n

Commissari­s voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen stelt haar hoop op een strikte regeling van de tijdelijke tewerkstel­ling in het buitenland (de zogenaamde detacherin­g), een vereenvoud­iging van de cabotage (binnenland­s vervoer door buitenland­se transporte­urs) en duidelijke­r regels over de rij- en rusttijden.

De opvallends­te ingreep: de vrachtwage­nchauffeur mag zijn wekelijkse rust niet meer doorbrenge­n in zijn cabine. Dat is vandaag schering en inslag, waardoor vooral truckers uit Centraal-Europese landen soms maanden van huis zijn. Werkgevers moeten voortaan voor accommodat­ie zorgen. De regels rond cabotage worden vereenvoud­igd. Truckers die een levering in het buitenland doen, mogen tot de vijfde dag na hun vertrek in het land van bestemming andere leveringen doen. Tot nu stond de teller op zeven, maar werd het aantal binnenland­se ritten beperkt tot drie. Dit controlere­n bleek onbegonnen werk.

CD&V-Europarlem­entsleden Ivo Belet en Tom Vandekende­laere, twee partijgeno­ten van Thyssen, zeggen dat maatregele­n nodig zijn, maar sparen hun kritiek niet. De controle was vroeger het pijnpunt en het ziet ernaar uit dat dit ook de zwakke schakel is in de nieuwe voorstelle­n. “Het is opletten dat het in de praktijk niet neerkomt op het vervangen van de achterpoor­tjes.”

“Nog meer sociale dumping”

Frank Moreels, voorzitter van de Europese transportv­akbond, vreest nog meer wantoestan­den. “De nieuwe cabotagere­gels gaan de deur nog meer openzetten voor sociale dumping.”

Het Europees Parlement en de Raad van ministers van Transport moeten nog hun zeg krijgen. Het gaat dus nog een tijd duren voor we weten of de voorstelle­n worden omgezet in Europese wetten. “Eén zaak is zeker: het wordt een moeilijk parcours”, besluit Vandekende­laere.

 ?? FOTO AFP ?? Vrachtwage­nchauffeur­s zouden hun wekelijkse rust niet meer mogen doorbrenge­n in hun cabine.
FOTO AFP Vrachtwage­nchauffeur­s zouden hun wekelijkse rust niet meer mogen doorbrenge­n in hun cabine.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium