Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ellenlange rij bij laatste ‘gemakkelij­k’ examen voor rijbewijs

Overrompel­ing in examencent­rum van Deurne dag voor strengere regels ingaan

- ANDREAS ROTTY LAURA DE BACKER

Het examencent­rum in Deurne werd gisteren overspoeld door aspirantch­auffeurs die nog snel hun theorie of praktijkte­st wilden afleggen. Want vanaf vandaag wordt het rijexamen veel moeilijker.

“We staan hier nu al een uur en een kwartier”, zeggen Nevana Stojamovic (17) en Gianluca D’Hauwers (17). “Als het vandaag niet lukt, gaan we huilen, want het wordt nog veel moeilijker vanaf morgen.” Ze wachten voor het examencent­rum in Deurne op hun beurt om het theoretisc­he rijexamen af te leggen. Achter hen staat nog een enorme rij in de volle zon ongeduldig te trappelen. Allyssia Gulab (20) sluit net achteraan aan. “Dat gaat hier nog uren duren, denk ik”, lacht ze.

“Het is al maanden enorm druk in de examencent­ra”, zegt Marie De Backer, woordvoers­ter van Groepering van Erkende Ondernemin­gen voor Autokeurin­g en Rijbewijs (GOCA). Vanaf vandaag veranderen de spelregels voor het het praktische en theoretisc­he rijexamen (zie kader). Veel aspirant-chauffeurs probeerden die wijziginge­n nog voor te zijn. “Maar in wezen moeten bestuurder­s geen extra zaken leren die ze anders niet onder de knie zouden moeten hebben”, zegt De Backer. “Het is logisch dat je bijvoorbee­ld in een rechte lijn achteruit moet kunnen rijden.”

“Iedereen schiet altijd in paniek als er veranderin­gen in het rijexamen worden aangekondi­gd”, zegt Jeroen Smeesters van rijscholen­federatie Federdrive. “Maar ze zien de les als een obstakel. Ter- wijl het een kans is om een voertuig goed te leren besturen.”

De rijlessen in alle examencent­ra waren compleet volzet sinds Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de nieuwe regeling toelichtte. “Vanaf januari was er een wachttijd van drie maanden in de rijscholen na de inschrijvi­ng voor je met lessen kon beginnen”, vertelt Jeroen Smeesters. “Het is vijftien jaar geleden dat het zo druk was. De normale wachttijd is een maand.”

“Het ingrijpend­ste komt nog”

Maar Smeesters verwacht deze zomer nog meer inschrijvi­ngen, want in oktober volgen nog extra regels. “Het ingrijpend­ste moet nog komen. Wie zijn rijbewijs haalt na september, moet later verplicht naar een ‘terugkommo­ment’ gaan. Dat is een halve dag waarbij een aantal vaardighed­en worden bijgeschaa­fd en een groepsgesp­rek wordt gevoerd met andere bestuurder­s over gedrag in het verkeer.” De wet daarrond is in de maak.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO ?? Allyssia Gulab sluit achteraan aan in de rij. Een dag voor het moeilijker­e rijexamen van start gaat, staat er een enorme rij wachtenden voor het examencent­rum in Deurne aan te schuiven. Ze willen de wijziginge­n nog snel voor zijn.
FOTO PATRICK DE ROO FOTO PATRICK DE ROO Allyssia Gulab sluit achteraan aan in de rij. Een dag voor het moeilijker­e rijexamen van start gaat, staat er een enorme rij wachtenden voor het examencent­rum in Deurne aan te schuiven. Ze willen de wijziginge­n nog snel voor zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium