Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra zuurstof voor horeca: personeel mag elke dag overwerken

Minister Peeters versoepelt regeling voor overuren in horeca

- DIRK HENDRIKX

DANNY VAN ASSCHE

Horeca Vlaanderen “Met de zomer op komst is dit een zeer goede zaak voor de horeca.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat de wet aanpassen voor horecazake­n met een witte kassa. De voorwaarde dat het personeel alleen overuren mag presteren bij uitzonderl­ijke drukte, valt weg. Horeca Vlaanderen reageert opgetogen.

Een normale werkweek telt 38 uur. In de horeca worden al eens langere dagen geklopt en dat gebeurt ook al eens in het zwart, soms noodgedwon­gen, omdat de loonkosten hoog kunnen oplopen.

Bij de introducti­e van de witte kassa, die zwarte inkomsten en uitgaven moet tegengaan, zijn maatregele­n genomen om de loonkosten naar beneden te krijgen. “Zo mag personeel 360 uren extra presteren per jaar, gemiddeld dus 45 tot 46 uur per week, zonder dat dit loon belast is. Het brutobedra­g dat de werknemer krijgt is ook wat hij netto overhoudt en de werkgever hoeft er geen sociale lasten op te betalen”, zegt Kris Peeters.

Buitengewo­ne drukte

“Maar er is een probleem: volgens de arbeidswet­geving kunnen overuren alleen als er een ‘buitengewo­ne vermeerder­ing’ is van werk, die je vooraf moet aanvragen aan de vakbondsaf­vaardiging en de sociale inspectie, of bij ‘onvoorzien­e noodzakeli­jkheden’, die je achteraf moet melden.”

De toepassing van deze voorwaarde­n “verloopt niet altijd even vlot”, aldus Peeters. Zo denken uitbaters soms dat zomerse drukte op een terras aan de kust of in de stad telt als buitengewo­ne drukte, terwijl dat niet zo is. “Wie dan zijn personeel overuren laat doen, riskeert een regularise­ring door de sociale inspectie en dat kan een uitbater veel geld kosten”, zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen.

Daar wil Peeters nu komaf mee maken. De voorwaarde van buitengewo­ne drukte valt weg. De werknemer moet alleen elke zes maanden zijn akkoord geven dat hij overuren wil doen.

Schrik voor sociale inspectie

“In de praktijk zijn zij meestal vra- gende partij, omdat ze zo ook meer kunnen verdienen”, zegt Danny Van Assche. “We vrezen niet dat werknemers onder druk zullen worden gezet: er is zo al personeels­schaarste. Eigenlijk gaat het voor een stuk om het in orde maken van een praktijk die vaak al bestaat. Tegelijk zijn er ook uitbaters die niet durven te werken met der- gelijke overuren uit schrik voor de sociale inspectie.”

Het zal wel nog even duren voor de wetswijzig­ing in het parlement is goedgekeur­d. “In afwachting rekenen we erop dat de sociale inspectie zich soepel opstelt”, aldus nog Kris Peeters.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een werknemer in een horecazaak met witte kassa mag elk jaar 360 overuren presteren die niet worden belast.
FOTO PHOTO NEWS Een werknemer in een horecazaak met witte kassa mag elk jaar 360 overuren presteren die niet worden belast.
 ??  ?? FOTO JUNIOR VERBEEKE
FOTO JUNIOR VERBEEKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium