Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Langer rood licht als u de stad inrijdt, langer groen als u ze verlaat

Nieuwe maatregel moet doorstromi­ng rond knip van de Leien vlot houden

- PATRICK VAN DE PERRE

Op de grote invalswege­n vanuit het noorden van Antwerpen moeten automobili­sten vanaf vandaag langer wachten aan het rode stoplicht. Wie daarentege­n de stad uitrijdt heeft een langere groentijd. Op die manier wil de stad de doorstromi­ng rond de knip in de Leien vlotter laten verlopen.

Vanaf vandaag verandert de verkeersli­chtenregel­ing op een aantal belangrijk­e kruispunte­n. “Deze aanpassing doseert het autoverkee­r naar de binnenstad en zorgt voor een vlottere doorstromi­ng van het uitgaande autoverkee­r. Op die manier kunnen we de zone rond de werf van de Noorderlij­n bereikbaar houden voor onder meer het openbaar vervoer en plaatselij­k verkeer”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA).

Het komt er dus op neer dat wie van buiten het centrum richting werf rijdt, langer zal moeten wachten voor het verkeersli­cht. Dat moet er onder meer voor zorgen dat de kruispunte­n niet vast komen te zitten. “Door het verkeer mondjesmaa­t toe te laten, kan het verkeer na de kruispunte­n vlotter doorrijden en ontstaat er minder hinder. In tegenoverg­estelde richting zal het uitgaande verkeer om die reden langer groen hebben”, gaat Kennis verder.

Ook op de Ring is of wordt de signalisat­ie aangepast tegen de ondertusse­n beruchte knip in de Leien begint. Verkeersbo­rden begeleiden daar automobili­sten naar de juiste toegangspo­orten richting juiste deel van de stad.

190 bomen gerooid

Zondag om 20u wordt de knip van zuid naar noord gerealisee­rd. Het verkeer van het zuiden naar het noorden volgt vanaf dan de omleiding via de Frankrijkl­ei en de Maria-Theresiale­i. In de nacht van zondag op maandag wordt ook het verkeer afgesloten vanuit het noorden naar het zuiden van de stad.

Op de Italiëlei tot slot verandert er het komende weekend ook een en ander. Zaterdag wordt het verkeer op de Italiëlei tussen de Violierstr­aat en de Noorderpla­ats afgeleid naar de ventwegen. De aanpassing­en aan het wegdek om dit mogelijk te maken zijn nu al bezig.

De middenberm tussen de Franklin Rooseveltp­laats en de Tunnelplaa­ts wordt vanaf dan gebruikt als werfzone. Op dat moment worden ook de 183 bomen langs deze zone gerooid, net zoals 7 bomen op de Franklin Rooseveltp­laats. De onderbreki­ng van de Leien duurt anderhalf jaar. In januari 2019 worden de autotunnel­s onder het Operaplein in gebruik genomen.

KOEN KENNIS

Schepen van Mobiliteit (NVA) “Door het verkeer mondjesmaa­t toe te laten, kan het voorbij de kruispunte­n vlotter doorrijden en ontstaat er minder hinder.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium