Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom is dat nu zo moeilijk?

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

D at steeds meer mensen zich in de stad maatschapp­elijk willen engageren op voorwaarde dat er geen politieke partijen bij betrokken zijn, vertelde een sociaal geëngageer­de Antwerpena­ar me deze week nog. “Als je iets op poten zet voor de stad of de buurt, krijg je wel volk op de been. Tot de politiek zich ermee moeit, dan haken de mensen af.”

Wie deze week het nieuws volgt, kan alleen maar begrip opbrengen voor die geëngageer­de burgers met een aversie voor politiek. Politici lijken er maar niet in te slagen om hun activiteit­en duidelijk in kaart te brengen en om zich voor hun inspanning­en op een correcte en transparan­te manier te laten betalen. Twee nieuwsfeit­en die dat deze week weer eens pijnlijk duidelijk maken.

De commissie Politieke Vernieuwin­g probeert tot een regeling voor de cumuls te komen en tot meer helderheid over de mandaten buiten het parlement. Maar het vlot van geen kanten. Het ziet er nu naar uit dat de verschille­nde partijen het misschien eens zullen raken over het publiceren van alle inkomsten uit publieke mandaten. Over al de rest is geen consensus bereikt en de kans is klein dat die er nog komt. Na het Publifin-schandaal in Wallonië en de heisa over de duurbetaal­de zitjes in de intercommu­nales in Vlaanderen is dit onbegrijpe­lijk. Herinner u de hoge woorden en de grote beloftes kort na het schandaal. Die zijn allemaal vergeten.

Even onbegrijpe­lijk is de manier waarop het Europees Parlement omgaat met de onkostenve­rgoeding voor parlementa­iren. Die bedraagt forfaitair 4.342 euro per maand, maar niemand controleer­t wat de parlements­leden er precies mee doen. Soms huren ze er één of meer kantoren mee, waar ze hun lokale medewerker­s in onderbreng­en. Dat zijn medewerker­s die ze krijgen voor hun activiteit­en in het land waar ze verkozen zijn (voor de Belgen valt dat samen). Over welke activiteit­en het gaat, blijft onduidelij­k. De parlementa­iren voelen er zichzelf ook een beetje oncomforta­bel bij, zeggen ze, maar het systeem aanpassen lukt zo gauw niet, dus doen ze hun best om het bedrag zo zinvol mogelijk te besteden. Niemand, geen controledi­enst en al helemaal geen gewone burger, kan uitzoeken hoe zinvol.

Waarom is en blijft het voor politici nu zo moeilijk om hun geldzaken transparan­t te maken? En waarom begrijpen politici niet dat ze met al die ingewikkel­de regelingen en schimmige constructi­es het vertrouwen van de bevolking verliezen? In principe wil die graag geloven dat ze zich niet persoonlij­k verrijken en dat ze hard werken voor de algemene zaak, maar telkens wordt ze geconfront­eerd met het onvermogen of de onwil van de politieke klasse om orde op zaken te stellen in de eigen financiën. De burger wordt daar moedeloos van, en boos. En dus richt hij zijn eigen beweging op, of keert hij zich af van de politiek. En dat kan niemand hem verwijten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium