Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Routeplann­er zegt: Suikerrui in”

-

Wie vanuit de Kempen richting Antwerpen moet, kent files. Harmonicaf­iles, ongevallen­files, werkzaamhe­denfiles: we passeren ze zo goed als dagelijks. Een knip meer of minder, daar draaien wij ons hand niet voor om.

Een tocht naar de Groenplaat­s doe ik

b niet iedere dag, daarom begint de voorbereid­ing de avond voordien. De route van Slim naar Antwerpen vanbuiten blokken zie ik niet zitten. Met een hoop papieren op mijn schoot rijden evenmin. Met de gps dan? Natuurlijk, maar die kiest een totaal ander traject dan sna.be. Gelukkig lukt het me om met de nodige tussenstop­s toch braaf de ‘juiste’ weg volgen. Nu ja, juist. Op twee punten weigert mijn gps mee te werken: de Cassiersst­raat blijkt een eenrichtin­gsstraat, dus moet ik een straat vroeger afdraaien. En de Suikerrui is een voetganger­szone. Toch maar niet blindeling­s de voorgestel­de route volgen.

Met de collega’s is afgesproke­n om tegen 8.30u te vertrekken. Strak plan, al houdt een lekke band me nog wel even tegen. Om 8.46u raak ik weg. Na de werkzaamhe­den in Grobbendon­k (ik kan kiezen: die op de Lierseweg of die op de E313), rijd ik vlot tot Massenhove­n. Daar sta ik om 9.05u voor het eerst stil. De signalisat­ie belooft 22 minuten tot Antwerpen-Oost. Het worden er 27. In Wommelgem lees ik op de borden dat de Leien vanaf 5 juni worden geknipt. Zou dat nog langere files opleveren op de E313? Het traject van Herentals tot Antwerpen-Oost heeft me 46 minuten gekost. ‘Normale’ reistijd: 19 minuten.

Wirwar van straatjes

Ik neem om 9.33u de afrit Deurne aan het Sportpalei­s. Een knooppunt om u tegen te zeggen, ook zonder knip. Pas om 9.49u kruis ik de Noordersin­gel en is het ergste fileleed geleden. Daarna moet ik me ontzettend concentrer­en om in de wirwar van straatjes de juiste weg te volgen. Ik passeer een spookrijde­r, kamikazefi­etsers, foutparkee­rders en af en toe een werfzone eer ik aan de autovrije Suikerrui sta. Als alternatie­f beland ik in de Munstraat, een woonzone richting Nationales­traat. Aankomst: 10.06u, dus 26 minuten vertraging. En dat in een ochtendspi­ts zonder calamiteit­en.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bieke Lathouwers in de file aan de afrit bij het Sportpalei­s. “Een knooppunt om u tegen te zeggen, ook zonder knip.”
Volgens Slim naar Antwerpen
FOTO JAN VAN DER PERRE Bieke Lathouwers in de file aan de afrit bij het Sportpalei­s. “Een knooppunt om u tegen te zeggen, ook zonder knip.” Volgens Slim naar Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium