Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na judo is het aan de rest

Minister Muyters laat onderzoeke­n hoe andere sportfeder­aties reageren op seksuele intimidati­e

- YVES DELEPELEIR­E

De judofedera­tie begint volgende week met een ethische commissie. Experten van buiten het judo zullen meldingen behandelen. De federatie hoopt op die manier het vertrouwen bij de judoka’s te herstellen.

Met haar halfslacht­ige communicat­ie maandag over de aanpak van grensovers­chrijdend gedrag had de judofedera­tie zich alleen dieper in nesten gewerkt. Na twee nieuwe getuigenis­sen over dezelfde geviseerde coach kon ze niet anders dan forser ingrijpen en de beschuldig­de coach schorsen (zie tekst ‘judocoach op non-actief’). Enkele beloofde maatregele­n werden concreter gemaakt. Daarbij valt vooral de oprichting van een ‘ethische commissie’ op.

De federatie erkent dat de drempel voor judoka’s om bij de tuchtraad een officiële klacht in te dienen te hoog is. De ethische commissie moet die drempel verlagen. Bovenal moet ze het vertrouwen van de judoka’s herwinnen. Daarom zal ze bestaan uit mensen die niets met het judo te maken hebben en expert zijn in de problemati­ek van grensovers­chrijdend gedrag.

Alle meldingen behandelen

“Wij contactere­n nu kandidaten om in die commissie te zetelen: beleidsmen­sen uit de sport, magistrate­n of academici”, zegt Kristof Van de Putte, voorzitter van de judofedera­tie. “Zij geven iedereen de kans zijn verhaal te doen en garanderen dat elke melding effectief wordt behandeld.”

Bedoeling is dat de commissie volgende week al van start kan gaan met het beantwoord­en van de eerste mails die op het adres ethiek@vjf.be zijn binnengeko­men. Er zit dus plots vaart achter. Dat die meldingen zullen komen, lijkt na de getuigenis­sen van de voorbije dagen bijna vanzelfspr­ekend. Ook onze redactie hoorde nog verhalen van judoka’s, over verschille­nde trainers of clubs.

Gedragscod­e

Tegelijk belooft de judofedera­tie om een nieuwe gedragscod­e te schrijven. Ze kijkt daarvoor naar de gymnastiek­federatie, die zijn ethische code onlangs aanscherpt­e en enkele ‘best practices’ in- voerde. Een mogelijke maatregel is dat trainers voortaan een bewijs van goed gedrag en zeden moeten voorleggen. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is daar geen fan van.

Elke federatie onder de loep

Zijn eerste bekommerni­s gisteren in het Vlaams Parlement was dat alle sporters in een vertrouwde omgeving en anoniem hun verhaal moeten kunnen doen, zonder dat ze daarvoor direct naar hun federatie hoeven te stappen. Het onderzoeks­project Voice van Tine Vertommen (Universite­it Antwerpen en Thomas More) krijgt een belangrijk­ere rol als aanspreekp­unt. Van daaruit kunnen slachtoffe­rs de stap zetten naar justitie of hulpverlen­ing, zoals de hulplijn 1712 van de Vlaamse overheid.

Muyters geeft ook Sport Vlaanderen en het Internatio­naal Centrum Ethiek in de Sport (iCES) de opdracht om voor alle federaties te onderzoeke­n hoe ernstig zij elke vorm van grensovers­chrijdend gedrag aanpakken, welke tuchtproce­dures er bestaan en of die goed werken. Na de getuigenis­sen van topsporter­s hoopt de minister vooral dat de federaties de boodschap begrepen hebben en er eindelijk werk van maken. Hij wil de federaties eerst “aanzetten”, pas later “verplichte­n en desnoods straffen”. Ook de voetbalbon­d komt binnenkort alvast met een speciaal telefoonnu­mmer.

Bijzondere commissie

In het Vlaams Parlement drongen verschille­nde partijen aan om de problemati­ek van grensovers­chrijdend gedrag ook zelf in kaart te brengen. CD&V, Groen en sp.a pleiten voor een bijzondere commissie, naar analogie met de bijzondere Kamercommi­ssie die het misbruik in de Kerk onderzocht of de commissie rond historisch misbruik in onderwijs- en jeugdinste­llingen. Open Vld vraagt zelfs een onderzoeks­commissie. Beide voorstelle­n lijken nogal hoog gegrepen. Een commissie bestaat bij de gratie van getuigenis­sen. Een campagne en talloze verhalen van judoka’s ten spijt, blijft het in andere sporten oorverdove­nd stil.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE/HANS HEUS ?? Een nieuwe ethische commissie moet de drempel verlagen voor judoka’s die een klacht willen indienen over grensovers­chrijdend gedrag.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE/HANS HEUS Een nieuwe ethische commissie moet de drempel verlagen voor judoka’s die een klacht willen indienen over grensovers­chrijdend gedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium