Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA en CD&V nemen sigaretten­automaten in het vizier

-

Meerderhei­dspartijen NVA en CD&V nemen de sigaretten­automaten in cafés en winkels in het vizier, omdat jongeren via die weg nog te vaak aan tabak geraken. Horeca Vlaanderen is niet opgezet met een mogelijk verbod.

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert opgetogen dat N-VA-collega Renate Hufkens een opening maakt naar een eventueel verbod op de automaten. “Als de handhaving faalt, moeten we durven na te gaan of deze automaten nog wel hun plaats hebben in horeca en winkels”, stelt Hufkens. Uit cij- fers van bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) blijkt immers dat nog steeds in een op de vijf gevallen tabak aan jongeren onder de 16 jaar wordt verkocht.

“Het is goed dat de bereidheid groeit om de automaten naar de geschieden­isboeken te verwijzen”, reageert Van Hoof, die eer- der al met het voorstel kwam om de toestellen te verbieden. Volgens de christende­mocrate gebeurt het nog “zeer frequent” dat sigaretten­automaten niet effectief vergrendel­d worden en zogenaamde ‘age coins’ voor iedereen ter beschikkin­g worden gesteld.

Horeca Vlaanderen reageert vol onbegrip. “Zolang sigaretten een legaal genotsmidd­el zijn, moeten ze ook te koop zijn via de gebruikeli­jke kanalen”, klikt het. Volgens Horeca Vlaanderen is de verkoop in de horeca weinig winstgeven­d, maar wordt dit beschouwd als een dienstverl­ening aan de klant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium