Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebuisde kandidaat-chauffeurs De Lijn krijgen stoomcursu­s

-

De stad Antwerpen gaat mensen die niet geslaagd zijn voor het examen om chauffeur te worden bij De Lijn klaarstome­n voor een herkansing­sexamen. Dat moet het tekort aan bestuurder­s helpen invullen.

Van de 132 kandidaten die een

b examen aflegden, zijn er slechts vier mensen aangeworve­n. En dat is te weinig. “De sollicitan­ten die net niet slaagden, krijgen dankzij ons een herkansing”, zegt Ant- werps schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V). “Niet voor de zwaar gebuisden, wel voor wie bij taal- en rekenteste­n nipt onvoldoend­e behaalde. Wie net niet slaagde, kan zich vrijwillig aanmelden voor een korte, krachtige training. Op die manier kunnen we deze mensen klaarstome­n voor een herkansing­sexamen dat drie maanden later plaatsvind­t. Verder zijn we erin geslaagd om sollicitat­ietesten te spreiden. Sollicitan­ten met een goede taal- en rekentest kunnen zich bij ons aan- bieden om zich voor te bereiden op de psychotech­nische testen die De Lijn later organiseer­t. Dat alles verhoogt de slaagkanse­n. Het zou immers spijtig zijn dat gemotiveer­de kandidaten op hun gezicht gaan omdat ze over een kleine kiezelstee­n struikelen.”

In het Vlaams Parlement verdedigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gisteren De Lijn, nadat in uw krant bekend raakte dat het aantal reizigers sterk is gedaald.

“Die daling heeft vooral te ma- ken met het aantal fictieve ritten dat destijds aan de gratis abonnement­en werd toegekend”, zegt Weyts. “Daardoor waren de cijfers destijds ‘opgeblazen’. Als je kampte met een dalend aantal betalende abonnees, gaf je gewoon een beetje meer gratis abonnement­en, en uiteindeli­jk werden je cijfers zo mooi opgekrikt. Dat was dus een complete vertekenin­g van de werkelijkh­eid.” Het aantal betalende reizigers is volgens de minister in twee jaar tijd gestegen met 8%.

 ?? FOTO BELGA ?? ntwerps chepen van Werk Marc Van Peel.
FOTO BELGA ntwerps chepen van Werk Marc Van Peel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium