Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De firma G4S Care maakte zich schuldig aan valse verklaring­en.”

Nederlands­e daklozenst­ichting weet niets van samenwerki­ng met firma

- OCMWraadsl­id (sp.a) JOHAN PEETERS

De Nico Adriaans Stichting (NAS) ontkent dat er een partnersch­ap is met G4S Care. Deze samenwerki­ng was een van de punten waarmee G4S Care het OCMWprojec­t Zorgteams kon binnenhale­n.

De firma G4S Care kwam volgens de jury als beste uit de bus voor het beheren van het inloopcent­rum voor daklozen De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. G4S Care maakte bij de jury indruk door enkele partnersch­appen met Nederlands­e organisati­es. Voor het Zorgteam was dat met de NAS in Rotterdam. Dit team zoekt daklozen met een verslaving op en leidt ze naar de gezondheid­szorg. De NAS heeft heel wat expertise rond daklozen die kampen met alcohol- en drugsversl­aving.

“Er is geen sprake van een partnersch­ap tussen G4S Care en ons, niet formeel en ook niet informeel”, zegt Frans Brouwers, bestuurder van de NAS, op onze vraag naar de samenwerki­ng. “Er zijn hierover geen gesprekken.”

Mensen van G4S Care kregen in oktober wel een rondleidin­g bij NAS. Daarna volgde mailverkee­r met het diensthoof­d Verpleegku­nde van NAS. De leiding bij de Nederlands­e Stichting zegt nu “perplex” te zijn dat G4S Care op basis hiervan beweert dat er een partnersch­ap is.

Klacht bij gouverneur

De oppositie had al twijfels over de samenwerki­ng tussen G4S Care en het universita­ir onderzoeks­centrum Impuls in Nijmegen voor het project van De Vaart. Volgens Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) en de waarnemend OCMW-secretaris was dat onterecht.

Antwerps OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) dient vandaag klacht in bij de gouverneur. “G4S Care maakte zich schuldig aan valse verklaring­en”, zegt Peeters. “Het verwees naar expertise uit Nederland die er eigenlijk niet is. De jury hechtte veel belang aan deze partnersch­appen. G4S Care kwam daardoor als beste kandidaat uit de selectie. Als G4S Care loog over een partnersch­ap met NAS moeten we ook de twee andere toewijzing­en tegen het licht houden. Ik kaartte dit in maart al aan, maar het OCMW-bestuur zei dat er niets aan de hand was. Dit nieuwe feit bevestigt dat OCMWvoorzi­tter Duchateau om ideologisc­he redenen voor G4S Care kiest, en niet vanuit de nood aan goede zorg.”

Onderteken­de verklaring

G4S Care reageert verbaasd omdat ze beschikt over een verklaring onderteken­d door het verpleegku­ndig diensthoof­d van NAS. De firma nam daarom gisteren opnieuw contact op met deze stichting. “Blijkbaar was bestuurder Brouwers niet op de hoogte van deze overeenkom­st”, zegt de woordvoerd­er van G4S Care. “Hij gaat contact opnemen met zijn collega.”

Brouwers bevestigt dit gesprek, maar herhaalt dat de mogelijke onderteken­ing van een partnersch­ap zonder toestemmin­g van het NAS-bestuur was. “Ik ga mij bij haar informeren, maar het partnersch­ap is onbestaand­e omdat het niet is besproken en goedgekeur­d door ons bestuur”, zegt Brouwers.

OCMW-voorzitter Duchateau wenst niet te reageren voor hij weet hoe de vork in de steel zit.

JOHAN PEETERS OCMWraadsl­id (sp.a) “Dit bevestigt dat OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau om ideologisc­he redenen voor G4S Care kiest, en niet vanuit de nood aan goede zorg.”

 ??  ??
 ??  ?? G4S Care zou een team oprichten om verslaafde daklozen naar de gezondheid­szorg te leiden.
FOTO PATRICK DE ROO
G4S Care zou een team oprichten om verslaafde daklozen naar de gezondheid­szorg te leiden. FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium