Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seizoen zitt erop... behalve voor Rodee Duivels Volgens dokter Chris Goossens is het “verre van ideaal” dat internatio­nals na lang en ssllooppee­nndd seizoenn nu nog tweewee keer vol aan de bak moeten

Rode Duivels moeten twee weken na slopend seizoen opnieuw vol aan de bak

- DAVID VAN DEN BROECK

Het seizoen zit erop, behalve voor de internatio­nals. De Rode Duivels moeten nog vol aan de bak, ook zij die al meer dan vijftig matchen speelden. “Verre van ideaal”, zegt dokter Chris Goossens. “De meesten snakken naar fysieke en mentale rust.”

Youri Tielemans speelde dit seizoen 53 matchen (en 4.427 minuten) voor Anderlecht. Radja Nainggolan speelde 53 matchen (en 4.229 minuten) voor AS Roma. En Yannick Carrasco 53 matchen (en 3.434 minuten) voor Atlético Madrid. Om maar te zeggen: in welk land de Rode Duivels ook actief zijn, voor de meesten was het een lang en slopend seizoen. Daar komen nu ook nog twee interlands bij, tegen Tsjechië en Estland. Medelijden hoeven we niet te hebben. Maar dokter Chris Goossens, die voor Oostende werkt en dus weet wat een lang en slopend seizoen inhoudt, geeft aan dat het toch niet evident is.

“Niet vergeten: vorig jaar zat je al met een EK en was het dus ook een zwaar seizoen”, zegt Goossens. “Nadien hadden de internatio­nals misschien tien dagen platte rust - echt recuperere­n doe je dan niet. Nu is er geen EK of WK, maar zit je met een oefeninter­land en een kwalificat­iematch. Waarom toch? Die spelers hebben al

amper vakan- tie. Op de dode momenten tijdens het seizoen moeten ze ook al het vliegtuig op richting nationale ploeg. Geef hen eens een echte break, zodat ze naar adem kunnen happen, zodat ze hun lichaam volledig tot rust kunnen laten komen.”

Intense trainingen

Anderlecht-middenveld­er Leander Dendoncker staat op kop qua speelminut­en. In heel Europa kwamen dit seizoen maar drie spelers vaker in actie. “Gelukkig is die jongen ervoor gemaakt om zo veel te spelen”, zegt Goossens. “Dendoncker heeft een ongeloofli­jk loopvermog­en. Zet hem bij een buitenland­se topclub en hij draait probleemlo­os mee. Ik denk niet dat hij erdoor zit. Die gasten die in Engeland spelen daarentege­n... De trainingen daar zijn soms even intens als een match in België. In de Premier League is de impact op je lichaam enorm. Ook voor de bankzitter­s. Batshuayi speelde niet zo vaak, maar moest elke week wel keihard knokken om erbij te mogen zijn.”

En er is niet alleen het fysieke aspect, zegt Goossens. “Je zit ook met mentale vermoeidhe­id. Het is gewoon niet simpel om je te blijven opladen. Ik merk dat bij Oostende ook: sommige gasten - buitenland­ers vooral - snakken naar vakantie, willen eindelijk nog eens een paar weken bij hun fami-

Chris Goossens (dokter) ‘‘Die interlands in juni... De FIFA of UEFA zou dit toch beter herbekijke­n. De spelers hebben al amper vakantie.”

lie zijn. Begrijpeli­jk. Straks is er ook nog die Confederat­ions Cup ( van 17

juni tot 2 juli, red.). Denk je dat al die spelers daarvoor staan te springen? Twee weken later worden ze alweer op de club verwacht.”

”Voor je land spelen, daar komt ook wat bij kijken. Dit zijn niet zomaar wedstrijde­n. Als de Rode Duivels spelen, kijkt heel België mee. De verwachtin­gen zijn soms te hoog. Begin er maar aan, Dries Mertens zijnde. Hij scoorde in Italië 28 keer, dus iedereen gaat ervan uit dat hij die laatste twee matchen van het seizoen ook nog zal uitblinken.”

Vakantiemo­dus

De voorbije dagen leken sommige Duivels ook al in vakantiemo­dus te zitten, afgaande op de zonnige kiekjes op Instagram. Niet onlogisch, want in bijna alle landen ligt de competitie al anderhalve week stil. Morgen pas komen de spelers samen in Tubize, maandag pas spelen ze tegen Tsjechië. Problemati­sch? “Neen, dat niet”, zegt Goossens. “Zelfs al lig je vier dagen volledig stil, dan nog treedt er geen conditieve­rlies op. Maar ze liggen niet volledig stil. Ze hebben sowieso een schema gevolgd om individuee­l hun conditie te onderhoude­n. Als ze zich goed zijn blijven verzorgen en niet te veel aan de cocktails en champagne hebben gezeten, komt het nog wel goed. Maar die interlands in juni: de FIFA of UEFA zou dit toch beter herbekijke­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium