Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al dik t evreden met de helft van nonkel Edwigs palmares”

Na 21 jaar fiet st er met Nathan weer een Van Hooydonck in het profpeloto­n

- WIM VOS

Nonkel Edwig stopte in 1996 met koersen. Vader Gino had zijn fiets al drie jaar eerder aan de haak gehangen. En toen werd het stil. Tot nu. Na 21 jaar wachten fietst er opnieuw een Van Hooydonck in het profpeloto­n. Voornaam: Nathan. Gisteren maakte hij bij BMC zijn profdebuut in de Ronde van Luxemburg. “Als ik de helft van het palmares van nonkel Edwig bij mekaar kan fietsen, zal ik dik content zijn.”

Twaalfde in de proloog van de Ronde van Luxemburg. Zie daar het eerste resultaat van de 21-jarige Nathan Van Hooydonck als prof.

Het was een aangekondi­gde overstap. Al sinds 2015 reed de neef van Edwig Van Hooydonck bij het opleidings­team van BMC. De profs wenkten al langer. Al was het gisteren toch nog even wennen. “In de proloog kan je nog niet veel doen”, aldus Van Hooydonck. “Dat was gewoon dik twee kilometer volle bak rijden. Maar de komende week zal ik moeten werken voor de ploeg. Dan zullen de zenuwen wel komen. Uiteindeli­jk wil je niet door de mand vallen, maar laten zien wat je kan en bewijzen dat je dat contract niet zomaar gekregen hebt.”

Aan adelbrieve­n nochtans geen gebrek. Er is die Belgische titel op de weg bij de beloften in 2015. Zelfs afgelopen zondag strandde Van Hooydonck in Parijs - Roubaix nog op een zucht van een klassieke zege bij de beloften. Met een selecte kopgroep draaide hij de piste van Roubaix op. “Maar op de piste hebben de achtervolg­ers ons nog teruggepak­t. Anders had ik altijd voor de zege gespurt. Nu was ik vijfde.”

Maar naast die vele ereplaatse­n is er vooral die naam. Van Hooydonck. Als neoprof wekt het toch de aandacht. We geven grif toe: met een andere achternaam zou dit stukje vandaag wellicht niet in uw krant gestaan hebben.

“Och, voor mij is het niet meer dan een leuke bijkomstig­heid”, haalt Nathan de schouders op. “Zeker in de familie valt het mee. Het is echt niet zo dat mijn vader of nonkel me met advies bestoken. Mogelijk gaat het wat meer leven als ik volgend jaar een klassieker kan meerijden. Bovendien zijn we nu eenmaal hetzelfde type. Ik ben misschien iets sneller, hij kon beter klimmen. Maar de kasseien en de klassieker­s zijn ook mijn domein. En ja, misschien dat het extra druk meebrengt. Maar ik ben daar heel realistisc­h in. Wat nonkel gepresteer­d heeft, is niet niks. Een heel schoon palmares. Als ik op het einde van mijn carrière daarvan de helft bijeen heb gefietst, zal ik al heel tevreden zijn.”

BK tijdrijden

Want ambitieus is Nathan Van Hooydonck wel. Misschien nog niet vandaag. “Het zou wel heel fout zijn om hier in mijn eerste wedstrijd bij de profs direct op tafel te kloppen. Ik ga vooral doen wat zij mij vragen. En leren natuurlijk. Zeker met Greg als wegkapitei­n zal ik het wel horen als ik bijvoorbee­ld te ver achteraan zit op een cruciaal punt.”

Maar dat betekent niet dat hij geen doelen heeft. Eind deze maand al: het BK tijdrijden. “Dat heeft mij altijd al goed gelegen. Maar sowieso: als ik mijn best doe, ga ik mijn ding wel kunnen doen, ook bij de profs. Zeker weten.”

 ?? FOTO'S LUXPRESS /
PHOTO NEWS ?? Nathan Van Hooydonck: twaalfde bij zijn debuut. Inzet: Edwig viert in 1991 zijn tweede zege in de Ronde van Vlaanderen.
FOTO'S LUXPRESS / PHOTO NEWS Nathan Van Hooydonck: twaalfde bij zijn debuut. Inzet: Edwig viert in 1991 zijn tweede zege in de Ronde van Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium