Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elise Mertens? Wie?”

Belgische tennisreve­latie treft in derde ronde icoon Venus Williams

- HANS JACOBS

Een generatiek­loof van jewelste – toen Venus Williams haar eerste grandslamt­itel behaalde, was Elise Mertens vier jaar. Een verschil in prijzenkas­t en prijzengel­d om u tegen te zeggen. Venus Williams tegen onze tennisreve­latie, vrijdag op Roland Garros. “Bang ben ik niet voor haar, zeker niet. Ook al is ze een legende en een ster.”

“E-lise! E-lise! E-lise! Lies-je! Lies-je! Lies-je!” De Belgische supporters laten zich horen op Court 10 en Mertens loopt, luid juichend, het halve veld over na haar zege tegen de Nederlands­e Richel Hogenkamp in de tweede ronde. Een eerste deelname aan Roland Garros, en meteen in de derde ronde. De verbale steun zal morgen welkom zijn, want aan de andere kant van het net wacht dan niemand minder dan Venus Williams.

Vanzelfspr­ekend moet niets en mag alles. Wie zo debuteert op Roland Garros, mag sowieso fier zijn. Dat wordt dus nagelbijte­n in een groot stadion. Mertens: “Hoe groter het stadion, hoe liever ik het heb. Dat zou wel mooi zijn. Hoe meer mensen, hoe meer Belgen, hoe meer Fransen, hoe liever.”

Elise Mertens ten voeten uit. Schijnbaar weinig onder de indruk van de omstandigh­eden. Maar weet ze dan wel wie ze voor zich zal hebben? Natuurlijk weet ze dat. “Wat kan Venus Williams eigenlijk niet? Ze is een legende, en die legende leeft nog altijd voort. Van kindsbeen af keek ik naar finales en grand slams van haar. Ze is zo ervaren. Uiteraard heb ik die finale gezien van de voorbije Australian Open, toen ze verloor van haar zus Serena. Maar ze speelt al-tijd goed, tegen wie ook.”

Venus Williams won nog nooit Roland Garros, maar haalde wel de finale. Toen was Mertens welgeteld zes jaar. “Ik moet zeggen dat ik me die finale niet meer herinner.” (lacht)

De ‘ baas’ van haar tennisacad­emie anders wel. Mertens wordt gecoacht door haar vriend, Robbe Ceyssens, die op zijn beurt trainer is aan de Kim Clijsters Academy. Clijsters is een generatieg­enote van Venus. Ze zijn allebei nummer één van de wereld geweest, beiden veelvoudig­e grandslamw­innaressen. “Misschien moet ik toch Kim eens bellen voor enkele tips, om te vragen hoe Venus nu speelt. Ach, voor mij is het een wedstrijd zoals een andere. Gelukkig heb ik altijd een plan-B. Blijven werken en gaan. Bang ben ik in elk geval niet voor haar, zeker niet. Of ze nu een ster is of niet, dat mag niet meetellen.”

Venus Williams maakt weinig woorden vuil aan haar volgende tegenstan

der. Of ze Elise Mertens kent? “Excuseer? Elise Mertens? Wie? Het zal interessan­t zijn om te zien hoe ze speelt. Maar wie ook mijn volgende tegenstand­er is, ik wil altijd winnen. Ik denk dat ik nog nooit tegen haar heb gespeeld.”

Ooit dubbelspel gespeeld

Het is haar vergeven. Wie zo’n uitzonderl­ijk lange tenniscarr­ière heeft, kan moeilijk elke tegenstand­ster onthouden die ooit tegen haar heeft gespeeld, en zeker niet iemand die nog maar net aan de subtop van het vrouwenten­nis komt piepen. De realiteit is dat Mertens wel degelijk al eens tegen Venus heeft gespeeld, in een dubbelspel op Wimbledon. Wat Mertens zich nog van die ontmoeting herinnert? “Dubbel is wel anders, maar ik herinner me nog dat ze zeer hard kon slaan en dat ze goed serveerde.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium