Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste speler vs. este team

- MARC VERMEIREN, PATRICK CEULEMANS

Vannacht beginnen Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers aan hun derde finale op rij Warriors Cavaliers, deel 3. Voor het eerst in de geschieden­is bemannen drie opeenvolge­nde seizoenen dezelfde teams de NBAfinale. Daarin vertrekt Golden State als favoriet, maar aan de overkant staat een man die Michael Jordan belaagt als Allergroot­ste: LeBron James. Vijf redenen waarom dit duel zo boeit.

Kan de beste speler opboksen tegen het beste team?

Met een boutade: de beste speler van de wereld bekampt de beste ploeg van de wereld. Zijn stats, zijn leiderscha­p, zijn impact, zijn atletische capaciteit­en: op zijn 32e toont LeBron James nog geen enkel spoor van verval. ’s Mans huidige cijfers – 32,5 punten, 8 rebounds en 7 assists – worden slechts door één speler geëvenaard: James zelf, in 2009. Onderschat­ten vele volgers, verblind door zijn macht, de rest van de Cavaliers? Zo lijkt het. Dankzij een ploeg met veel vuurkracht – Kevin Love bijvoorbee­ld scoorde aan 47,5 procent de voorbije weken – speelde James nooit efficiënte­r. Kan dat volstaan tegen de Golden State Warriors, een team dat twee voormalige MVP’s, Stephen Curry en Kevin Durant, omringt met toptalent als Klay Thompson, Andre Iguodala, Draymond Green en Zaza Pachulia? Dit derde duel zal alvast een clash van stijlen worden. Met hun snelle basketbal en verre driepunter­s voerden de Warriors een revolutie door in de NBA, terwijl Cleveland veel meer opteert voor een fysieke aanpak, gesymbolis­eerd door de genetische freak LeBron James, die 113 kilogram spierkrach­t combineert met een verbazingw­ekkende snelheid, explosivit­eit en wendbaarhe­id.

Kan deze finale de saaie playoffs doen vergeten?

De eerste trilogie uit de NBA-geschieden­is moet het gebrek aan spankracht uit een bloedloos naseizoen goedmaken. Het volume trash talk bereikte recordhoog­tes en Russell Westbrook verrichtte avond na avond stuntwerk, maar elders was de opwinding te vaak zoek. Golden State zeilde ongeslagen doorheen zijn twaalf playoff-kampen. Geen team liet ooit een groter puntenvers­chil (gemiddeld +16,3) noteren. Cleveland moest op zijn beurt slechts één nederlaag toestaan. Ook al werden beide ploegen onderweg naar hun eindstrijd geholpen door de ophopende blessurela­st bij concurrent­en als Celtics, Spurs en Clippers, de dominantie oogde bij momenten verlammend. Exemplaris­ch: in wedstrijd 2 van de Eastern Conference-finale tegen de Celtics voerden LeBron en co een 44 puntenslac­htpartij uit in Boston. 86-130, een eindstand uit de jeugdreeks­en. Warriors-scherpschu­tter Stephen Curry weerlegt de aanzwellen­de kritiek. “Alsof wij niet keihard moeten werken om die finale te bereiken. Ik noem dat een gebrek aan respect.” Die dubbele dominantie vloekt met de Amerikaans­e sporttradi­tie die allerlei mechanis- mes (salary cap, draft, luxury tax...) hanteert om het competitie­ve evenwicht te behouden, maar de NBA moppert (nog) niet met de derde editie van deze tweestrijd. Daarvoor brengen beide teams voldoende star

power tussen de lijnen. Samen stellen ze zeven All Stars op en zeven van de acht meest recente MVP’s. Vergrijsde volgers denken zelfs met enige heimwee terug aan de jaren tachtig-tweestrijd tussen Boston Celtics en LA Lakers, de affiche die de NBA groot heeft gemaakt.

Kan LeBron James wedijveren met Michael Jordan?

Dat LeBron James vorige week qua puntenprod­uctie in de play-offs voorbij Michael Jordan geraakte, zette het debat nogmaals op scherp. Wie prijkt er helemaal bovenaan de historisch­e hiërarchie in het basketbal: Jordan of James? Vanuit zijn commentaar­positie liet ook Shaquille O’Neal zijn stem horen. “LeBron is een mengeling van Michael Jordan, Magic Johnson en mezelf. Zoals Michael kan hij scoren wanneer hij wil. Zoals Magic kan hij de rest van zijn ploegmaats in het spel betrekken en schitteren op elke positie. En zoals ikzelf kan hij al zijn tegenstand­ers op kracht en gestalte overtroeve­n.” Net dat fysieke vermogen – vijf centimer groter, 15 kilo zwaarder dan Jordan – biedt James een onmiskenba­ar surplus. Toen hij vorig jaar zijn eerste ring in dienst van de Cavaliers won, meldde James dat hij “een geest uit Chicago” achtervolg­de, maar nu hoedt hij zich voor die discussie. “Great for barbershop­s”, zucht hij. Een gesprekson­derwerp voor bij de kapper, dus. Wellicht beseft James dat hij die strijd nooit kan winnen. Als voornaamst­e motor achter de mondiale verovering­stocht van de league verwierf Jordan een unieke plaats in de NBA-geschieden­is. Zo zal zijn impact altijd groter blijven dan James’ bijdrage. James opereert bovendien in gepolarise­erde tijden, ter- wijl zijn voorganger meesurfte op het optimisme van de Qua palmares op hun 32e staan beiden op vergelijkb­are hoogte: 3 NBA-titels, vier onderschei­dingen als MVP, tweemaal olympisch goud... Als rijpe dertiger bouwde Jordan zijn erelijst en zijn legende nog verder uit. Vanaf vandaag krijgt zijn erfgenaam een gelijkaard­ige kans.

Kan Kevin Durant uit de schaduw van LeBron James treden?

Het nieuwe tv-contract ter waarde van 24 miljard dollar loodste een bijkomend fortuin richting NBA-teams, maar het effect van die nieuwe rijkdom blijkt lichtjes pervers. Middelmati­ge teams werden een klein beetje sterker, een topteam als Golden State werd gigantisch veel sterker. De blockbuste­rtransfer van Kevin Durant kostte de Warriors veel sympathie bij de publieke opinie, maar maakt van Golden State een soort Dream Team op clubniveau. De bijna 29-jarige Durant verliet vorig jaar Oklahoma met één doel: de titel. Alle individuel­e onderschei­dingen staan al achter zijn naam, maar om uit de schaduw van James te treden, is een ring nodig. En liefst meer dan één. Evenveel als op James en Curry zullen de blikken gericht zijn op Durant. Maar goed: zijn traject in de play-offs belooft vuurwerk. Ook hij speelde nooit beter.

Kan Golden State revanche nemen?

Alles hadden de Warriors goed gedaan vorig seizoen. Met 73 winstmatch­en in de reguliere competitie waren ze voorbij de Bulls van Michael Jordan gegaan als recordhoud­ers. In de finale tegen Cleveland stonden ze met 3-1 voorop, een bonus die geen enkel team zich ooit had laten ontglippen. En toch liep het fout. LeBron James leidde de Cavs naar een ongeziene comeback. Terwijl The Chosen One in tranen uitbarstte, doken twijfels op over de duurzaamhe­id van Curry, de Warriors-rotatiemog­elijkheden in the paint en de mentale stabilitei­t van Draymond Green. Maar de komst van Durant schroefde de offensieve kracht van Golden State nog wat aan. Deze Warriors zijn ongetwijfe­ld beter en fitter dan een jaar geleden. LeBron James staat al voor de zevende opeenvolge­nde keer in een finale (vier keer met Miami, drie keer met Cleveland), maar nooit zal de tegenstand­er zwaarder zijn dan nu. De derde opeenvolge­nde confrontat­ie tussen beide teams heeft zelfs een nieuw woord doen ontstaan, de Thrillogy – een combinatie van trilogie en thriller. Zal de realiteit opwegen tegen de hype? De volgende weken volgt het antwoord.

 ?? FOTO'S COX, AFP ?? LeBron James dunkt voor de Cavaliers. Curry, Livingston, Green en Durant vieren voor Warrors.
FOTO'S COX, AFP LeBron James dunkt voor de Cavaliers. Curry, Livingston, Green en Durant vieren voor Warrors.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium