Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geluidsopn­ames werpen ander licht op bevrijding­sactie treinkapin­g in 1977

-

Het is intussen veertig jaar geleden, maar nu heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) transcript­ies vrijgegeve­n van de reddingsac­tie die een einde maakte aan de beruchte treinkapin­g in de NoordNeder­landse gemeente De Punt in 1977. De gesprekken tussen de mariniers die de gijzelaars kwamen bevrijden van de ZuidMoluks­e kapers, doen uitschijne­n dat enkele gijzelneme­rs van dichtbij geëxecutee­rd zijn.

De opnames, die gemaakt werden voor opleidings­doeleinden, bevatten volgens de publieke omroep NOS choquerend­e uitspraken. Zo zegt een van de mariniers op een bepaald moment: “Geven ze hem een genadescho­t, hoor.” Later is er een knal hoorbaar, en vraagt iemand: “Is hij dood?” Iemand anders antwoordt: “Ja, nu wel.” Daarop volgt gelach. Nog verder zegt een marinier: “Helemaal blauw. Haha. Alle twee kapotgesch­oten.”

Deze uitspraken laten vermoeden dat de kapers van dichtbij zijn doodgescho­ten. Tot nu toe nam iedereen aan dat ze om het leven kwamen toen de mariniers de trein vanop een afstand onder vuur namen.

Het is allesbehal­ve vanzelfspr­ekend dat de transcript­ies nu het daglicht zien. Volgens De Volkskrant heeft het NFI ze enkel onder druk uitgewerkt en vrijgegeve­n, nadat de originele geluidsban­d eerst jarenlang in een kluis had gelegen van het Nederlands­e Instituut voor Mili-

taire Historie. “Confidenti­eel”, heette het.

Op de benen schieten

Dat de gesprekken tussen de mariniers nu toch openbaar gemaakt zijn, heeft te maken met een rechtszaak die aangespann­en werd door nazaten van Max Papilaja en Hansina Uktolseja, twee kapers die bij de reddingsac­tie om het leven kwamen. De familieled­en willen vooral aan het licht brengen wat er echt gebeurd is en uitvlooien of de mariniers geen fouten hebben gemaakt tijdens de reddingsac­tie.

Hun advocate, Liesbeth Zegveld, vermoedde al bij het begin van het proces, in november 2016, dat de kapers geëxecutee­rd waren. Zij baseerde zich op autopsiera­pporten en op een ‘geheim’ document van de SAS, een elite-eenheid van het Britse leger die de wapens voor de reddingsac­tie leverde.

Volgens NRC stond in dat document dat de mariniers gebrieft werden om op de benen te schieten. Dat advies werd echter gevolgd door “onthoud dat hun benen tot hun hals lopen”. De transcript­ies van het NFI schijnen Zegveld nu dus gelijk te geven.

Militaire operatie

Toch is niet iedereen overtuigd. Geert-Jan Knoops, die de betrokken mariniers verdedigt, vindt dat de opnames geen volledig beeld geven van wat er zich toen heeft afgespeeld. Niet alles is even goed verstaanba­ar en soms is het moeilijk te horen wie iets zegt.

Bovendien, zei hij gisteren aan NOS, moet er ook rekening worden gehouden met de omstandigh­eden waarin de actie plaatsvond. “Het was een van de eerste antiterreu­roperaties in Nederland. En belangrijk­er nog: het was een militaire operatie, geen politiemis­sie. De mariniers hadden als doel de gegijzelde­n te bevrijden en, indien dat niet anders kon, de terroriste­n uit te schakelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium