Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

BRAZILIË/VERHOOR PRESIDENT: Het hooggerech­tshof heeft het licht op groen gezet om president Michel Temer te ondervrage­n in het kader van een grootschal­ig corruptieo­nderzoek. Temer, die aan de macht kwam nadat president Dilma Rousseff was afgezet vanwege beschuldig­ingen van corruptie, wordt genoemd in het schandaal rond Petobras, waarbij meerdere bedrijven miljarden zouden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedr­ijf.

DUITSLAND/WERKLOOSHE­IDSRECORD: De werklooshe­idsgraad in Duitsland is in mei gezakt tot 5,7% van de beroepsbev­olking, het laagste niveau sinds de Duitse hereniging. In april zat nog 5,8% van de Duitse beroepsbev­olking zonder werk. Het totale aantal werklozen in de grootste economie van de eurozone daalde in mei met 9.000 eenheden naar 2,54 miljoen.

SYRIË/RUSSISCHE RAKETAANVA­L OP IS: Rusland heeft met succes kruisraket­ten ingezet tegen terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) in Syrië. Het gaat om vier Kalibrrake­tten, afgevuurd door een fregat en een duikboot in de Middelland­se Zee. Doelwit waren schuilplaa­tsen van IS in Palmyra. Het is de eerste keer dat de Krasnodaro­nderzeeër operatione­el is in een gevechtssi­tuatie. Alle projectiel­en hebben doel getroffen.

GROOTBRITT­ANNIË/ MAY DAALT: Volgens een model van opiniepeil­er YouGov zou de Conservati­eve partij van de Britse premier Theresa May bij de nakende parlements­verkiezing­en twintig zetels verliezen en niet de absolute meerderhei­d halen, zo berichtte de gezaghebbe­nde krant The Ti

mes. Labour daarentege­n zou bijna dertig zetels winnen. Dit staat in schril contrast met alle voorgaande peilingen, die de Conservati­even een ruimere voorsprong gaven.

NEDERLAND/TIPS MOORDZAAK: Het team dat de moord op de destijds elfjarige Nicky Verstappen opnieuw onderzoekt, heeft sinds vorige week van zeker 75 mensen tips en reacties gekregen. Politie en justitie kondigden vorige week aan dat ze een groot DNAverwant­schapsonde­rzoek voorbereid­en. Daarmee hopen ze degene die de jongen uit het Nederlands­Limburgse plaatsje Heibloem in 1998 om het leven bracht tijdens een zomerkamp, alsnog te vinden.

VS/DE ‘COVFEFE’ VAN TRUMP: Velen braken zich gisteren het hoofd over de tweet van president Trump: “Despite the constant negative press covfefe”. Vertaald is dat: “Ondanks de constante negatieve pers covfefe”. Het ook voor Engelsspre­kenden onbegrijpe­lijke woord kreeg al snel een eigen hashtag en leverde honderddui­zenden tweets op. Vermoedeli­jk bedoelde Trump “coverage”, berichtgev­ing. Nadat hij de tweet had verwijderd, pookte Trump zelf de vele discussies nog op. “Wie kan de echte betekenis van ‘covfefe’ achterhale­n? Amuseer u!”, tweette hij.

FRANKRIJK/“REPRESSIE”: In Frankrijk wordt de noodtoesta­nd, die werd ingevoerd in de strijd tegen terrorisme, misbruikt om vreedzame betogingen in te perken. Dat zegt Amnesty Internatio­nal in een nieuw rapport, dat “honderden onrechtmat­igheden blootlegt die het recht op bewegingsv­rijheid en het recht om vreedzaam te betogen inperken”. Daarnaast gebruikt de politie tijdens betogingen geregeld “onnodig of disproport­ioneel geweld”, klinkt het.

KENIA/EERSTE TREINLIJN IN EEUW: In Kenia is woensdag een nieuwe spoorlijn ingehuldig­d, de eerste in meer dan honderd jaar. Het gaat om de verbinding tussen de hoofdstad Nairobi en havenstad Mombassa, een rit van 472 kilometer die zo’n 4,5 uur duurt. De Madaraka Express, het grootste infrastruc­tuurprojec­t sinds de onafhankel­ijkheid van Kenia in 1963, werd voor een groot deel gefinancie­rd en gebouwd door Chinezen. Het heeft 3 miljard euro gekost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium