Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump dumpt klimaatakk­oord

Amerikaans­e president Trump blaast klimaatdea­l op tot ontzetting van de hele wereld

- CHRISTINE DE HERDT, TOMMY HUYGHEBAER­T

Niks of niemand mag ons in de weg staan. Om Amerika te beschermen heb ik besloten dat we ons terugtrekk­en uit het klimaatakk­oord van Parijs.” President Donald Trump blies gisteren de deal van Parijs, die de uitstoot van broeikasga­ssen moet inperken, op. Toch liet hij de deur op een kier. De leider van het – op China na – meest vervuilend­e land ter wereld wil snel onderhande­len voor een nieuwe deal.

Stapt hij eruit of niet? Tot op het allerlaats­te moment leek hij te twijfelen en liet hij, zelfgenoeg­zaam als altijd, de wereld in spanning. Toch doet hij nu wat Amerikaans­e media eerder voorspelde­n. In de Rozentuin van het Witte Huis blies hij het internatio­nale klimaatakk­oord van Parijs uit 2015 op.

Die deal is volgens hem een financiële strop om zijn nek en kost de Amerikanen handenvol geld. “Het is heel oneerlijk voor de VS.” Bovendien bevoordeel­t ze China en India. “Het akkoord is een gigantisch­e herverdeli­ng van de Amerikaans­e rijkdom aan andere landen.”

“Niks mag ons in de weg staan”, zei hij nog. America first, weet u wel. Toch laat hij de deur op een kier. “We willen opnieuw onderhande­len voor een betere deal. Eentje die fair is voor onze bedrijven. Onze arbeiders. En onze belastingb­etalers.”

Meteen na zijn aankondigi­ng kreeg hij een veeg uit de pan van zijn voorganger Barack Obama, die dat verdrag in de Franse hoofdstad mee onderteken­d heeft. “De regering van Trump verwerpt de toekomst. Maar ik ben er zeker van dat onze staten, onze steden en bedrijven hun deel zullen doen om onze planeet te beschermen voor de komende generaties.”

Smeekbede van bedrijven

Nochtans groeide de hoop dat Trump alsnog zijn kar zou keren. Nadat hij afgelopen week weigerde om tijdens een top van de zeven belangrijk­ste landen(G7) alsnog publiekeli­jk in te stemmen met ‘Parijs’, nam het protest toe. Alsook de druk van de wereldlei- ders. Apple, Nike, Starbucks en zelfs oliebedrij­ven als BP en Shell stuurden hem een smeekbede: stap er niet uit. Want als de VS niet meer meedoen, wordt het op termijn moeilijk concurrere­n tegen schonere en groenere bedrijven in de rest van de wereld.

Maar dat doet hij nu dus wel. Trump schrapt de baanbreken­de afspraken die zijn voorganger Obama samen met 194 andere leiders in Parijs beklonk. Daar beslisten ze twee jaar geleden dat ze samen zouden werken om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Tegen 2100 beloofden ze de wereldwijd­e temperatuu­rstijging onder de twee graden te houden.

“Een trieste, trieste dag voor de wereld, de dag waarop de Verenigde Staten zich afkeren van het gevecht tegen klimaatver­andering”, reageert EU-commissari­s van Klimaat en Energie Miguel Arias Canete. “De EU betreurt deze eenzijdige beslissing ten diepste.”

En Tesla-baas Elon Musk stapt zoals beloofd op als adviseur van de president. “De klimaatver­an- dering is echt. Het akkoord van Parijs opzeggen is niet goed voor Amerika, en niet goed voor de wereld”, twitterde hij.

Toenaderin­g China en Europa

Het afhaken van de VS brengt China en Europa alleen maar dichter bij mekaar. Beide landen begonnen gisteren aan hun jaarlijkse top. Verrassend ook: de Duitse bondskanse­lier noemde China gisteren “een almaar belangrijk­ere en strategisc­he partner”.

Een uitstap uit het verdrag kan vier tot vijf jaar duren en dan zit er misschien een andere president in het Witte Huis. Met het vertrek van de Amerikanen laten nu drie landen het akkoord links liggen: Nicaragua, Syrië en de Verenigde Staten. Nicaragua vond dat het akkoord niet ver genoeg ging en niet dwingend genoeg was. Syrië kampte op het moment van de onderhande­lingen al met ernstige binnenland­se conflicten. Er waren ook al zware VN-sancties tegen het land uitgevaard­igd.

DONALD TRUMP

Amerikaans president “Het akkoord is een gigantisch­e herverdeli­ng van de Amerikaans­e rijkdom aan andere landen.”

BARACK OBAMA

Oudpreside­nt “De regering van Trump verwerpt de toekomst. Maar ik ben er zeker van dat onze staten, onze steden en bedrijven hun deel zullen doen om onze planeet te beschermen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump kost het huidige klimaatakk­oord van Parijs uit 2015 de Amerikanen te veel geld. Maar hij geeft wel aan een “betere deal” te willen onderhande­len.
FOTO AFP Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump kost het huidige klimaatakk­oord van Parijs uit 2015 de Amerikanen te veel geld. Maar hij geeft wel aan een “betere deal” te willen onderhande­len.
 ??  ?? FOTO AFP
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium