Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slikken, smeren en inhaleren

Ontsteking­sremmers Stijging van astma en allergieën doet consumptie van cortisonen in vier jaar sterk toenemen

-

Het gebruik van cortisonen in België is in vier jaar met 20% gestegen. Alle ontsteking­sremmers samen kosten de Belgische ziekteverz­ekering 200 miljoen euro per jaar.

De Belg slikt, smeert en inhaleert gretig ontsteking­sremmers. Dat is de conclusie van Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals, nadat ze cijfers had opgevraagd bij federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

Uit de cijfers blijkt dat het gebruik van zwaardere ontsteking­sremmers, zeg maar cortisonen, in België in vier jaar is gestegen van 203 miljoen in 2011 naar 244 miljoen dosissen per dag in 2015. Dat is een stijging van 20%. Meer dan vier miljoen Belgen nemen nu cortisonen in.

Astma en allergieën

“De stijging komt er allicht door het stijgende aantal astmapatië­nten en mensen met allergieën”, zegt Lieven Zwaenepoel, woordvoerd­er van de Algemene Pharmaceut­ische Bond (APB). “Die stijging doet zich voor in heel West-Europa, maar veel minder in bijvoorbee­ld Azië of Afrika. Er is geen wetenschap­pelijk bewijs voor de reden van die stijging in West-Europa. Maar mogelijk is het te wijten aan de luchtvervu­iling of de toenemende hoeveelhei­d fijn stof in de lucht.”

“Een oude hypothese is dat we te proper leven, waardoor het immuunsyst­eem van ons lichaam niet genoeg wordt uitgedaagd. Een tijd geleden hebben onderzoeke­rs in Duitsland twee groepen kinderen samengezet: één groep verbleef op een boerderij en moest meehelpen om dieren te verzorgen, de andere verbleef in een gewoon huis. De kinderen die op de boerderij verbleven, en dus in minder hygiënisch­e omstandigh­eden leefden, hadden minder astma en allergieën. Maar het onderzoek was kleinschal­ig, dus sluitende conclusies kun je daar niet uit trekken.”

Overmatig gebruik

Niet alleen het gebruik van cortisonen is in België gestegen. Ook het gebruik van lichte ontsteking­sremmers die geen cortisonen bevatten, zoals Ibuprofen of Diclofenac, is in de laatste twee jaar lichtjes toegenomen.

“Eén op de drie Belgen neemt nu een lichte of zwaardere ontsteking­sremmende pil”, zegt Yoleen Van Camp. “Het gaat om 3,6 miljoen mensen. Nog eens 1,9 miljoen Belgen inhaleerde­n een ontsteking­sremmer, bijvoorbee­ld door een neusspray te nemen. En nog eens een miljoen Belgen smeerden een ontsteking­sremmende zalf.”

Van Camp waarschuwt voor het overmatige gebruik van ontsteking­sremmers. “De meest gebruikte lichte ontsteking­sremmers zijn Ibuprofen en Diclofenac. Ze worden hoofdzakel­ijk geslikt bij ontsteking­en en pijn. Patienten hebben vaak maagproble­men als ze de medicatie foutief innemen. Ibuprofen en Diclofenac moeten bij een maaltijd en met voldoende water worden ingenomen.”

“De bijwerking­en van cortisonen zijn veel erger. Ze worden meestal gebruikt bij de bestrijdin­g van kanker, astma en auto-immuunziek­ten zoals reuma of de ziekte van Crohn. Patiënten kunnen last hebben van vochtophop­ingen, een dunne huid of een gezwollen gezicht.”

Maar volgens Lieven Zwaenepoel moeten we ons niet al te veel zorgen maken. De grootste stijging bij het cortisonen­gebruik zit bij medicatie die wordt geïnhaleer­d, zoals neusspray of puffers voor astmapatië­nten. “Cortisonen die worden geïnhaleer­d, worden snel in de bloedbaan afgebroken. Ze hebben dus weinig of geen bij-

YOLEEN VAN CAMP

NVAKamerli­d “De terugbetal­ing van ontsteking­sremmers aan de patiënt kost de federale overheid nu al 200 miljoen euro per jaar.”

LIEVEN ZWAENEPOEL

Algemene Pharmaceut­ische Bond “Een oude hypothese is dat we te proper leven, waardoor het immuunsyst­eem van ons lichaam niet genoeg wordt uitgedaagd.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Yoleen Van Camp
FOTO RR Yoleen Van Camp
 ?? FOTO FB ?? Lieven Zwaenepoel.
FOTO FB Lieven Zwaenepoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium