Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liften van Kennedyfie­tstunnel zijn twintig seconden sneller

Fietsers kunnen na vier maanden renovatie opnieuw tussen rechter- en Linkeroeve­r pendelen

- SACHA VAN WIELE

Na vier maanden zijn de liften van de Kennedyfie­tstunnel weer in gebruik genomen. “Door de vernieuwin­g zijn de liften betrouwbaa­rder en dat is wat de fietsers nodig hebben”, zegt minister Weyts.

Alleen sloeg het noodlot gisternami­ddag al toe. Er was een defect van een halfuurtje aan de lift op Linkeroeve­r. Het zou om een kinderziek­te gaan in de sturing.

De vernieuwin­g en de moderniser­ing van de liften van de Antwerpse Kennedyfie­tstunnel hebben bloed, zweet en tranen gekost. Dit ging ook op voor de fietsers, die met hun tweewieler langs de trappen moesten. Wielerlief­heb- ber Martin Van der Plas (60) is een van de eersten om de vernieuwde liften te gebruiken. Hij is duidelijk opgetogen. “Met wielerscho­enen de trappen op- en afgaan is niet echt aan te raden”, zegt Martin. “Ik ga driemaal per week fietsen, maar door de werken aan deze liften was ik verplicht om steeds dezelfde ronde te nemen. Dat is niet aangenaam. Nu kan ik tenminste weer op Linkeroeve­r rijden. Ook voor de oudere mensen met elektrisch­e fietsen is het een zeer goede zaak, want zij hebben de grootste moeite om hun zware fietsen naar boven te duwen.”

Nieuwe binnenbekl­eding

De werken aan deze liften betekenden een investerin­g van 400.000 euro. Het grootste pro- bleem aan de vorige liften waren de deuren, waardoor je er niet op kon vertrouwen of je comfortabe­l in de tunnel geraakte. Op rechteroev­er werd op een deel van de trappen een transportb­and geïnstalle­erd, maar dit was een proefproje­ct en moest het leed een klein beetje verzachten. Of alle trappen op termijn met dit systeem worden uitgerust is nog geen uitgemaakt­e zaak.

De moderniser­ing hield het plaatsen van nieuwe deuren in en het vervangen van de kabels en sturing. De binnenkant van de liftkooi werd in een volledig nieuw jasje gestoken, met onder meer een nieuwe binnenbekl­eding en een nieuwe parlofoon.

“We bieden fietsers een goede dienstverl­ening en een vlotte verbinding”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De nieuwe liften van de Kennedyfie­tstunnel zijn bovendien veel sneller: je staat nu 20 seconden minder lang in de lift.

Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) is opgetogen dat alles is klaar geraakt voor de start van de knip van de Leien.

Nu nog voetganger­stunnel

Binnenkort kijken de diensten van Weyts ook naar de volledige vernieuwin­g van de liften in de Sint-Annatunnel of voetganger­stunnel, zodat ook deze verbinding tussen rechter- en Linkeroeve­r comfortabe­ler en betrouwbaa­rder wordt voor de fietsers in Antwerpen. De werken aan de Sint-Annatunnel beloven wel uitdagende­r en complexer te worden, omdat het erfgoedkar­akter van deze tunnel gerespecte­erd moet worden. “We schrijven nog dit jaar het bestek uit voor de Sint-Annatunnel en we zijn klaar om in deze fietsverbi­nding 4 miljoen euro te investeren”, besluit Weyts.

Na de liften zijn de kenmerkend­e roltrappen aan de beurt.

BEN WEYTS

Vlaams minister van Mobiliteit (NVA) “Met deze moderniser­ingen bieden we fietsers een goede dienstverl­ening en een vlotte verbinding.”

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Martin Van der Plas (60) testte als eerste de vernieuwde liften. “Blij dat ik opnieuw wat variatie in mijn fietsroute kan aanbrengen.”
FOTO'S WALTER SAENEN Martin Van der Plas (60) testte als eerste de vernieuwde liften. “Blij dat ik opnieuw wat variatie in mijn fietsroute kan aanbrengen.”
 ??  ?? Annick De Ridder en Ben Weyts keuren de nieuwe Kennedyfie­tstunnel goed.
Annick De Ridder en Ben Weyts keuren de nieuwe Kennedyfie­tstunnel goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium