Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoop voor behandelin­g tegen MS

- (mf)

In het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een onderzoek gestart om de veiligheid van een behandelin­g tegen MS te testen. Dat is de eerste stap naar een grootschal­igere test voor de behandelin­g van de ziekte. “Een wereldprim­eur”, vertelt professor Cools.

Drie groepjes van drie mensen zullen de medicatie toegediend krijgen de komende weken en maanden, steeds in een iets hogere dosis. “Op die manier kunnen we de reacties op het medicijn testen, al verwachten we geen grote problemen”, vertelt Nathalie Cools van het Centrum voor Celtherapi­e en Regenerati­eve Geneeskund­e van het UZA in Edegem.

Tijdens haar doctoraat, waarvoor ze een vaccin en immuunther­apie tegen baarmoeder­halskanker wilde ontwikkele­n, ontdekte ze dat een bepaald type cellen een rem zette op het proces. “Dat was toen een nadeel, maar er zijn aandoening­en waarbij een rem moet worden gezet op het afweersyst­eem, zoals bij MS (multiple sclerose,

red.). Dat is een auto-immuunziek­te waarbij het afweersyst­eem iemands eigen lichaam aanvalt.”

Subsidies

Voor de therapie worden immuuncell­en van de patiënt geïsoleerd en behandeld met een hoge dosis vitamine D. Daarna worden de cellen opgeladen met eiwitten uit de hersenen en vervolgens worden ze terug in het lichaam gespoten, waar ze het afweersyst­eem waarschijn­lijk zullen temperen. De eerste resultaten worden verwacht over een halfjaar.

Het experiment is hoopgevend voor MS-patiënten, al schat Cools wel dat het nog vijf tot tien jaar duurt voor de behandelin­g op de markt zal komen. Het onderzoek kost ruim een miljoen euro en wordt betaald met Vlaamse innovaties­ubsidies en geld van het Charcot Fonds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium