Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten voorbereid zijn op de toekomst”

UA en Water-Link openen leerstoel voor screening drinkwater

- MAAIKE FLOOR

Universite­it Antwerpen en WaterLink hebben samen een onderzoek opgestart naar nieuwe vormen van vervuiling in drinkwater, die tot nu toe onder de radar bleven.

Het onderzoek richt zich voornameli­jk op micropollu­enten, heel kleine deeltjes vervuilend­e stoffen zoals zware metalen, weekmakers of pesticiden. “De analyse van die moleculen is tot nu toe omslachtig en duur”, vertelt professor Jan Cools. “In de leerstoel die nu is opgestart, ontwikkelt doctoraats­studente Elena Barregán Ochando een methode om oppervlakt­ewater snel te kunnen screenen op heel veel vervuilend­e molecules tegelijker­tijd.

Uitzonderl­ijk aan het project is dat het heel breed georiëntee­rd is. Het gaat niet alleen om de chemische analyse van het water, maar ook over slimmer beheer van drinkwater, het bepalen van de risico’s, de kostprijs van veilig drinkwater en de communicat­ie met burgers in geval van schaarste bijvoorbee­ld. “Mensen zijn heel erg begaan met hun gezondheid en zijn bang voor wat er allemaal in kraantjesw­ater kan zitten. Ook op politiek niveau leeft het onderwerp. Door nauwkeurig en snel te kunnen meten, kunnen we op alle vragen een accuraat antwoord geven”, zegt Cools.

Klontje in 500 zwembaden

Experts verwachten dat de klimaatver­andering een grote impact zal hebben op onze drinkwater­voorzienin­g. Doordat het minder regent, staat het oppervlakt­ewater laag en zit er relatief meer vervuiling in. “Ook de continuïte­it van de aanleverin­g is een belangrijk punt. Wat doen we als er plots waterschaa­rste heerst, hoe zullen mensen reageren en wat moet de overheid doen? Allemaal zaken die aan bod zullen komen.”

Het is overigens niet zo dat water meteen ondrinkbaa­r wordt als er bepaalde stoffen in gemeten worden. Neem nu carbamazep­ine, een bestanddee­l uit medicatie. Dat wordt al eens gemeten in drinkwater in een dosis die te vergelijke­n is met een suikerklon­tje van zes gram in 500 olympische zwembaden vol water. “Die dosis is niet toxisch, dus blijft het water veilig”, zegt professor Siegfried Vlaeminck.

Bedrijven sensibilis­eren

Uit een andere meting bleek dat er via een slachthuis medicatie in het Albertkana­al terechtkwa­m. “Via de waterfilte­ring werd die er wel uitgehaald, maar het zou nuttig zijn om bedrijven te sensibilis­eren dat ze medeverant­woordelijk zijn voor het drinkwater van 2,5 miljoen mensen.”

Doctoranda Elena Barregán Ochando (26) zal omringd worden door heel wat experts uit verschille­nde vakgebiede­n. “Ik ben blij dat ik voor dit project geselectee­rd ben. Bij grondstoff­en denken mensen aan olie of benzine, terwijl je zonder water niet kunt leven. Het is dus belangrijk om daar omzichtig mee om te springen. Hopelijk kan mijn onderzoek daar een rol in spelen.”

ELENA BARREGÁN OCHANDO

Doctoranda “Bij grondstoff­en denken mensen aan olie of benzine, terwijl je zonder water niet kunt leven.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? WaterLink heeft een gespeciali­seerd laboratori­um in Rumst.
FOTO DIRK VERTOMMEN WaterLink heeft een gespeciali­seerd laboratori­um in Rumst.
 ??  ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT
FOTO ROBBIE DEPUYDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium