Gazet van Antwerpen Stad en Rand

App deelt kennis van advocaten

Knowlex digitaal alternatie­f voor papieren archiefsys­teem uit tijd van Napoleon

- MARC HELSEN

Veel advocaten hebben nog een papieren archiefsys­teem zoals in de tijd van Napoleon. Soms vindt een kat er zijn jongen niet in terug. Maar er is hulp op komst: een stel jonge internetwi­zards uit de Kempen en uit Gent ontwierp een eenvoudige, efficiënte app om juridische info op te slaan en te delen.

Kennis is voor de jurist hét werkinstru­ment bij uitstek. Om efficiënt te kunnen werken is het dus essentieel dat die juridische kennis goed geordend en vlot toegankeli­jk is. “Maar daar wringt het schoentje. Heel wat advocaten hebben zelfs slapeloze nachten wanneer een medewerker vertrekt”, zegt Sophie de Cannière uit Herentals. “Op kantoren van advocaten gaat ontzettend veel tijd naar het zoeken naar kennis, die ergens in het kantoor beschikbaa­r is, maar waar?”

Uitgeverij KnopsPubli­shing uit Herentals heeft een oplossing uitgewerkt: Knowlex. Sophie de Cannière en haar moeder Anne Knops deden hiervoor een beroep op Nico Del Rio Garcia en Willem Delbare, die aan de wieg stonden van Teamleader, een onlineplat­form voor kmo’s. Het resultaat is een eenvoudige app voor advocaten die zelfs halve internetan­afabeten toelaat digitale orde in de duizenden mappen van hun kantoor te brengen en de info meteen ook te delen met collega’s.

Winwinsitu­atie

“Op korte termijn willen we het mogelijk maken om kennis te delen met andere advocaten, juristen, notarissen en bedrijfsre­visoren buiten het eigen kan- toor. Dat is een win-winsituati­e voor beide partijen: de persoon die een document deelt, krijgt visibilite­it op het platform; de persoon die het document overneemt, kan sneller en goedkoper werken.” De persoon die het document via Knowlex deelt, beslist of hij er geld voor vraagt, of niet.

Uitdaging

De advocatuur is een conservati­eve wereld, waar de fax nog een veelgebrui­kt apparaat is. Legt Knowlex de lat niet te hoog? “Het is een uitdaging”, geeft Sophie de Cannière toe. “Maar ook advocaten moeten mee in de digitale wereld, waar alles draait rond (gra

tis) delen van informatie. Ons systeem verzoent de jongere en de oudere generatie. Het is even simpel als zoeken op Google.”

SOPHIE DE CANNIÈRE

Knowlex “Werken met Knowlex is even simpel als zoeken op Google.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Sophie De Cannière en Nico Del Rio Garcia in hun kantoor in Herentals.
FOTO MIA UYDENS Sophie De Cannière en Nico Del Rio Garcia in hun kantoor in Herentals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium