Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2 jaar cel voor oud-topman Spaarkredi­et

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank heeft Joris V.T. (81), oudtopman van Spaarkredi­et, veroordeel­d tot 2 jaar cel met uitstel omdat hij met opzet was ingereden op een dronken jongeman die zijn weg versperde.

De correction­ele rechtbank acht Joris V.T. schuldig aan het opzettelij­k toebrengen van slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg, zonder die dood gewild te hebben. De feiten dateren van vorig jaar, in de Vekestraat in de Antwerpse studentenb­uurt. V.T. had net zijn Nederlands­e minnares afgezet, toen een dronken Mongoliër voor zijn auto sprong en op zijn motorkap kwam leunen. V.T. verklaarde dat hij bang werd en daarom tegen en vervolgens over de jongeman reed. Daarna reed hij naar huis en contacteer­de een bevriend oudmagistr­aat van het parket. Een dag later bood hij zich aan bij de politiedie­nsten. “Ik was bang van die man”, verklaarde Joris V.T. tijdens het proces. “Ik wilde hem gewoon aan de kant duwen.”

Hersentrau­ma

De 26-jarige Beegii Daagii liep bij het incident een ernstig hersentrau­ma op. Tien dagen na het ongeval traden er complicati­es op en stierf hij.

Het Openbaar Ministerie vorder- de twee jaar cel met uitstel tegen de gefortunee­rde Belgische Monegask. Volgens het parket handelde Joris V.T. met voorbedach­ten rade, toen hij besloot om over het slachtoffe­r heen te rijden. De rechtbank acht die voorbedach­te rade niet bewezen, maar legde wel de straf op die het Openbaar Ministerie had gevorderd: twee jaar met uitstel, voor een termijn van 3 jaar. Als de 81-jarige geen nieuwe strafrecht­elijke veroordeli­ngen oploopt, hoeft hij de gevangenis­straf niet uit te zitten.

De rechtbank veroordeel­de hem ook tot het betalen van een morele schadeverg­oeding van 5.000 euro aan de nabestaand­en van het slachtoffe­r.

 ?? FOTO RR ?? Als Joris V.T. binnen de drie jaar geen nieuwe veroordeli­ngen oploopt, moet hij zijn straf niet uitzitten.
FOTO RR Als Joris V.T. binnen de drie jaar geen nieuwe veroordeli­ngen oploopt, moet hij zijn straf niet uitzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium