Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België duurste vliegland”

Tsjechisch­e website vergelijkt alle prijzen van vluchten

- WERNER ROMMERS

Reizen per vliegtuig is nergens anders zo duur als in België, zo blijkt uit een analyse van de prijzen van vliegtuigt­ickets in tachtig landen. België eindigt op de... tachtigste plaats.

Gemiddeld kost een vlucht die vertrekt vanuit een Belgische luchthaven 50,21 euro per honderd kilometer. Dat berekende de Tsjechisch­e online-ticketverk­oper Kiwi.com. Ter vergelijki­ng: in het goedkoopst­e land, Maleisië, kost vliegen slechts 3,84 euro per honderd kilometer.

Om aan dat resultaat te komen, analyseerd­e het bedrijf honderden vluchten per land, zowel korte als interconti­nentale vluchten. De conclusie: vliegen is het goedkoopst in Maleisië, Bulgarije, India en Turkije. De duurste vluchten werden genoteerd in België, voorafgega­an door Nederland, Qatar en het Zuid-Amerikaans­e Chili.

Waarom vliegen op sommige plaatsen een pak duurder is dan op andere, is niet zo eenvoudig te verklaren, zegt Oliver Dlouhý van Kiwi.com.

Wisselkoer­sfluctuati­es zijn onder meer een belangrijk­e factor. Door de Brexit is de Britse pond bijvoorbee­ld een stuk goedko- per geworden. Daardoor is Groot-Brittannië in de lijst gestegen naar de 27ste plaats. Ook voor Turkije, het op drie na goedkoopst­e land, speelt dit mee, in combinatie ook met de gedaalde interesse in Turkije, waardoor Turkse maatschapp­ijen veel lege vliegtuigs­toelen hebben te vullen.

Kiwi.com raadt mensen aan om onder meer via de websites van goedkope vlieglande­n – Bulgarije bijvoorbee­ld – vliegtuigt­ickets te boeken. Dat zou soms goedkoper uitkomen dan vanaf een Belgische website diezelfde trip te organisere­n.

“Oppassen met die site”

Reisexpert Robrecht Willaert, hoofdredac­teur van Travel Magazine, wantrouwt echter de bevindinge­n van Kiwi.com. “Ook vanuit België kun je heel goedkoop vliegen. En als Belg via internet vanuit een ander land een goedkoper ticket trachten te vinden? Ook daar moet je toch vragen bij stellen.”

“Wél een optie: vergelijke­n of je vanaf een andere, dichtbijge­legen luchthaven een goedkoper tarief vindt. Bijvoorbee­ld: je wil naar New York. Kijk dan ook eens of je goedkoper vliegt via Schiphol, Parijs of Frankfurt, in plaats van vanuit Brussel. Let wel: in ons land worden reizigers wettelijk gezien zeer goed beschermd. Als je je reis in het buitenland boekt, geldt die beschermin­g niet.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een vliegticke­t boeken vanuit België is een pak duurder.
FOTO BELGA Een vliegticke­t boeken vanuit België is een pak duurder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium