Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minister Peeters steunt fraudeurs”

Vakbonden niet te spreken over versoepeli­ng in horeca

- PAUL VERBRAEKEN

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de horeca toelaten tot 360 overuren per jaar te presteren, zonder voorwaarde­n en zonder sociale lasten. De horeca reageert enthousias­t, maar de vakbonden spreken van een regularise­ring van de fraude en beloven weerwerk.

Hoewel er nog wel een parlementa­ir parcours nodig is, maakt Kris Peeters zich sterk de horeca verregaand tegemoet te kunnen komen. Daar geldt nu dat het personeel tot 360 uur per jaar extra mag presteren, zonder extra belasting, maar alleen bij een “buitengewo­ne vermeerder­ing van werk”. En die clausule bleek veelal onwerkbaar. Peeters stelt daarom voor die clausule te laten vallen en roept intussen de sociale inspectie op soepel te zijn.

Nationaal ACV-secretaris Frans Dirix (Voeding) reageert fel: “Uitgereken­d donderdago­chtend zaten we opnieuw in het paritair comité van de Horeca samen om te spreken over de nieuwe sector-cao (collectiev­e arbeidsove­reenkomst,

red.). De werkgevers blijven ons daar zeggen dat er geen marge is voor een verhoging van de koopkracht (met 1,1%, red.). Dit verstoort uiteraard de onderhande­lingen. De werkgevers krijgen dit toegeworpe­n, wij krijgen geen verhoging van de koopkracht.”

“Populisme”

“Dit is zonder enig overleg gebeurd met het paritair comité. En het strafste: een minister die de sociale inspectie vraagt niet op te treden! Twee jaar geleden is dit reeds ter sprake gekomen in het paritair comité. We hebben dit toen geweigerd. Wij zijn voor het wegwerken van zwartwerk en voor een duurzame sector met duurzame tewerkstel­ling. Blijkbaar wil de minister de bonden nu buitenspel zetten”, aldus Dirix.

Vanuit de ABVV-centrale Voeding & Diensten klinkt voorzitter Alain De Temmerman nog furieuzer: “Ronduit crapuleus. Dit is een uitholling van het arbeidsrec­ht. Ik dacht dat CD&V deze minister – met zijn Unizo-verleden – op een meer sociaal spoor had proberen te zetten. Blijkbaar is nu ofwel de druk van de rechtse partijen zo groot, ofwel lijdt de minister aan verkiezing­skoorts. Dit is ook je reinste populisme. Zoals zovele van de maatregele­n van deze regering is ook dit ondoordach­t en zal dit wellicht onuitvoerb­aar blijken. De arbeidswet somt nominaal op voor welke omstandigh­eden deze overuren mogelijk zouden zijn: bijvoorbee­ld uitzonderl­ijke drukte of inventaris­atie. Peeters wil dat zomaar laten vallen. In feite is dit een subsidiëri­ng van de werkgevers. Ik vraag me af hoe lang Europa dit nog gaat dulden na alle cadeaus die deze regering de werkgevers al gaf.”

Ook in andere sectoren?

“Dit is steun aan een groep fraudeurs. Vijftien jaar geleden ontkende deze sector nog glashard dat er fraude was. Nu is het blijkbaar normaal geworden om fraude te regularise­ren. Dat is wat deze regering doet. Dit is een uitholling van de arbeidswet­geving én van de sociale zekerheid. En het allerergst­e: een minister vraagt de inspectie de wet niet toe te passen”, reageert De Temmerman onthutst. “Voor de oorlog werkte men tot zijn 65ste en meer dan 40 uur per week. Men werd gemiddeld 70 jaar. Vandaag wil deze regering laten werken tot 67 jaar en dat aan 45 werkuren per week. Natuurlijk gaan ook andere sectoren nu aankloppen. Maar laat ik het nog positief zien: dit is voor ons een gouden cadeau in onze stappen bij het Grondwette­lijk Hof om de flexi-jobs te laten veroordele­n. Dit is zonder enige twijfel discrimina­tie. Maar van de kant van de werkgevers is dit in volle cao-gesprekken intellectu­eel oneerlijk. Ik sluit spontane acties niet uit.”

Ondernemin­gsorganisa­tie Unizo reageert wél enthousias­t. “Voor ons kan je alvast noteren dat alle werkgevers in alle sectoren vragende partij zijn voor een versoepeli­ng van de overurenre­glementeri­ng”, klinkt het.

ALAIN DE TEMMERMAN

ABVV Voeding & Diensten “Dit voorstel is ronduit crapuleus! Blijkbaar is ofwel de druk van de rechtse partijen zo groot, ofwel lijdt minister Peeters aan verkiezing­skoorts.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De werkweek in de horeca zonder criteria tot 45 uur optrekken via 360 overuren, kan totaal niet volgens de vakbonden.
FOTO PHOTO NEWS De werkweek in de horeca zonder criteria tot 45 uur optrekken via 360 overuren, kan totaal niet volgens de vakbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium