Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terrorist neemt toeristen onder vuur in Manilla

Minstens tientallen gewonden bij aanslag op luxeresort bij luchthaven

- DIRK COOSEMANS

Bij een terreuraan­val in de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn donderdag tientallen mensen gewond geraakt, melden lokale bronnen. Er is sprake van één aanvaller, die vanop de tweede verdieping van een hotel op het resort World Manila toeristen en personeel onder vuur nam. De man zou links hebben met een ISfiliaal dat op het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao een stad ingenomen heeft.

Geweerscho­ten en explosies weerklonke­n donderdaga­vond in het Resort World Manila op de Filipijnen, vlak bij de luchthaven en een van de grootste toeristenh­otels van het land. Een gemaskerde man schoot volgens ooggetuige­n vanop de tweede verdieping op gasten. Hij stak ook verschille­nde stuks meubilair in brand.

Paniek na kogelregen

Er brak paniek uit. Hotelgaste­n probeerden het hotel te ontvluchte­n, anderen zochten dekking voor de kogelregen. Een lokale bron maakte gewag van 25 gewonden. Verschille­nde onder hen liepen breuken op nadat ze van de tweede verdieping naar beneden waren gesprongen om aan de schutter te ontkomen.

Het resort had ondertusse­n op Twitter laten weten dat het hotel in lockdown is nadat een “niet nader geïdentifi­ceerd man was beginnen te schieten.” Ze benadrukte­n ook dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alle gasten en mede- werkers in veiligheid worden gebracht.

De politie kwam ter plekke met antiterreu­rteams, zo meldt CNN. De ordedienst­en hadden het complex gisteravon­d afgesloten. Bepaalde bronnen meldden dat de toestand onder controle was. Maar dat werd dan weer tegengespr­oken door anderen.

Het is momenteel nog onduidelij­k wie verantwoor­delijk is voor de aanslag, maar internatio­nale media linken de aanval aan IS. De terreurorg­anisatie heeft de aanslag nog niet opgeëist, maar een IS-strijder uit de Zuid-Filipijnse stad Marawi liet wel weten dat enkele van zijn ’strijdmakk­ers’ bij de aanslag betrokken zijn.

Filipijnen al vaker doelwit

De Filipijnen zijn al vaker het doelwit geweest van terroristi­sche aanslagen. Vooral het zuidelijke eiland Mindanao, dat een moslimmeer­derheid heeft en waar de terreurorg­anisatie IS heel wat aanhang kent, woedt momenteel een hevige strijd.

IS slaagde erin om de zuidelijke stad Marawi te veroveren. De strijd kostte al aan 140 mensen het leven. Het leger is nu in de tegenaanva­l gegaan en kon verschille­nde wijken al terug onder controle krijgen.

 ?? FOTO'S EPA, AP ?? Agenten nemen strategisc­he posities in aan het hotel, nadat een schutter er toeristen en personeel had beschoten.
FOTO'S EPA, AP Agenten nemen strategisc­he posities in aan het hotel, nadat een schutter er toeristen en personeel had beschoten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium