Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen meer dan één miljoen bezoekers”

Borgerhout Foorkramer­s hopen op zelfde aantallen als in periode Zuiderdokk­en

- REBECCA VAN REMOORTERE

Nog een nachtje slapen en de Sinksenfoo­r gaat van start op Spoor Oost. De opbouw is zo goed als klaar en de foorkramer­s hebben er zin in. “Al zal het wel nog een paar jaar duren voor de locatie helemaal ingeburger­d is”, aldus de foorkramer­s.

Ter gelegenhei­d van de persconfer­entie over de Sinksenfoo­r werd een tijdelijk smouteboll­enkraam neergezet op de Grote Markt. De typische geur van smouteboll­en moest voorbijgan­gers gisteren al warm maken voor de Sinksenfoo­r die morgen van start gaat. Nu de opbouw voor het grootste deel achter de rug is, durven de foorkramer­s al vooruitbli­kken op deze editie, die voor de derde keer doorgaat op Spoor Oost.

“We zijn ondertusse­n gewend aan Spoor Oost, vorig jaar was een succesvoll­e editie met zo’n 850.000 bezoekers”, zegt Guillaume Borremans, voorzitter van de vereniging der Belgische Foornijver­aars. “Toch kunnen we het succes dat we hadden op de Gedempte Zuiderdokk­en nog niet evenaren in Borgerhout. Daar hadden we het voordeel om in de stad te liggen omringd door horeca. De bezoekersa­antallen liepen toen op tot over het miljoen. Ik schat dat de Sinksenfoo­r op Spoor Oost nog een vijftal jaar nodig heeft om volledig in de plooi te vallen en opnieuw over het miljoen bezoekers te gaan, want dat is ons doel. Mensen zullen de weg meer en meer vinden. Ook de optredens die sinds vorig jaar doorgaan op de site kunnen publiekstr­ekkers zijn. Vorig jaar had niet ieder optreden evenveel succes. Dit jaar hebben we gekozen voor een uitgebreid programma voor de kinderen en volksere namen die op vrijdagavo­nd voor de sfeer zorgen.”

“Onvoldoend­e parkeergel­egenheid”

Wat volgens Borremans nog beter kan, is de parkeergel­egenheid rond de Sinksenfoo­r. “Dit jaar is er een parking met driehonder­d plaatsen voorzien vlak aan de Sinksenfoo­r, dat is een goeie zaak, al vrees ik dat die capaciteit nog onvoldoend­e is.”

Volgens schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) zouden de driehonder­d plaatsen moeten volstaan. “Dat is ook de maximumcap­aciteit die we nu kunnen vrijmaken. Volgend jaar kunnen we bekijken of het nodig en mogelijk is om meer parking te voorzien. Meer parking betekent ook wel meer filevormin­g, dat is zeker iets om bij stil te staan. We raden aan om de wagen vooral op de park and rides te parkeren, aan de rand van de stad en de tram te nemen tot halte Schijnpoor­t vlak bij Spoor Oost.”

Er zijn dit jaar ook een aantal nieuwighed­en te beleven op de Sinksenfoo­r. Zo zijn er met de draaiende Take Off en de boten van Tiki Surf twee nieuwe attracties bij. Ook nieuw is dat stadsradio Antigoon elke dag een live-uitzending maakt. Op 24 juni maakt de radio een uitzending tussen 10 en 18u ten voordele van Kom op Tegen Kanker. “We nodigen allerlei artiesten uit en ook actrice en radioprese­ntatrice Manuela Van Werde komt mee presentere­n. Iedereen kan verzoekjes sturen. Het bedrag gaat integraal naar Kom op Tegen Kanker”, zegt Frank De Laet van Antigoon.

GUILLAUME BORREMANS

Voorzitter foorkramer­s “Ik schat dat de Sinksenfoo­r nog een vijftal jaar nodig heeft om weer volledig in de plooi te vallen. De optredens die sinds vorige editie doorgaan op de site kunnen publiekstr­ekkers zijn.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) laat zich de smouteboll­en van het tijdelijke kraam op de Grote Markt smaken.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) laat zich de smouteboll­en van het tijdelijke kraam op de Grote Markt smaken.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium