Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorbereid­ingen Oosterweel

Deurne Rioleringe­n en buizen onder Ring en rivier Schijn verlegd

-

Onder de Ring in Deurne wordt een kluwen van rioleringe­n en buizen aangelegd, terwijl achter de Ten Eekhovelei onder meer gewerkt wordt aan het verleggen van de Schijn.

Vooral de zone tussen de Ring en de Ten Eekhovelei is al langer een werf. Daar worden door de BAM voorbereid­ende werken uitgevoerd om de Ring te verdiepen. Dat is nodig voor de aanleg van de Oosterweel­verbinding, in welke vorm dan ook, en de afbraak van het viaduct van Merksem.

“Ondergrond­s zijn we bezig met het verleggen van waterleidi­ngen en rioleringe­n. Ook de toekomstig­e afwatering van de Schijn naar het Albertkana­al wordt gebouwd”, legt werfleider Jan Lathouwers uit.

Het Groot Schijn verschuift in de richting van de Ten Eekhovelei en krijgt een nieuwe, meer ecologi- sche bedding. Net naast de sporen van tramlijn 5 wordt gebouwd aan een nieuw pompstatio­n dat moet zorgen dat het Groot Schijn niet overstroom­t.

Paling en krabben

Een deel van de nieuwe bedding voor het Schijn is reeds aangelegd. “Alles bij elkaar zal de rivier over de lengte van 1 kilometer verlegd worden tot vlak tegen het Rivierenho­f. Ook het bestaande Ringfietsp­ad wordt verlegd”, zegt Jan Lathouwers.

Het valt de werfleider op dat er veel leven is in de Schijn. “Niet alleen vissen, maar ook krabben en palingen. En het zijn doorgaans geen kleintjes. Het nieuwe pompstatio­n dat we aan het bouwen zijn is trouwens voorzien op het visrijke water. Bij het pompen en zuiveren gebeurt het dat er vissen worden meegezogen. Door het systeem dat wordt gebruikt, is de kans veel kleiner dat de sterven of gewond raken”, nog Jan Lathouwers.

PATRICK VAN DE PERRE vissen

aldus

 ??  ?? De Schijn wordt verlegd richting de Ten Eekhovelei.
FOTO JORIS HERREGODS
De Schijn wordt verlegd richting de Ten Eekhovelei. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Onder en naast de Ring worden nieuwe waterleidi­ngen en rioleringe­n gelegd.
FOTO JORIS HERREGODS
Onder en naast de Ring worden nieuwe waterleidi­ngen en rioleringe­n gelegd. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium