Gazet van Antwerpen Stad en Rand

21 jaar cel voor schutter ‘met sigaret in de mond’

Hamidulla T. vuurde op café en pleegde extreem gewelddadi­ge overvallen

-

De correction­ele rechtbank heeft Hamidulla T. (25) veroordeel­d tot 21 jaar celstraf voor een schietpart­ij aan een Koerdisch café en een reeks gewelddadi­ge overvallen.

De 25-jarige Azeri Hamidulla T. werd door openbaar aanklaagst­er Stéphanie Chomé omschreven als een ijskoude, levensgeva­arlijke killer tegen wie de samenlevin­g beschermd moet worden. “De enige manier om de samenlevin­g te beschermen tegen deze gewelddadi­ge man, is een lange effectieve gevangenis­straf.”

De rechtbank gaf gisteren gevolg aan de smeekbede van het openbaar ministerie en sluit Hamidulla T. voor de komende jaren op in de gevangenis. De rechtbank acht het meer dan bewezen dat de twintiger uit Azerbeidzj­an op 7 september 2016 probeerde om zijn ‘vijand’ Selahattin A. dood te schieten in een Koerdisch café in de Van Kerckhoven­straat in Antwerpen. De schietpart­ij was het gevolg van een aanslepend conflict tussen enkele Azeri’s, waaronder Hamidulla T., en de Koerdische verhuurder van enkele woningen in Antwerpen-Noord. Het kwam in de Van Kerckhoven­straat tot een zware vechtparti­j tussen de Azeri’s en een menigte Koerden. Beklaagde Hamidulla T. trok zich tijdens de vechtparti­j terug, maar dook even later weer op met een vuurwapen. Hij vuurde eerst vanop een afstand op de menigte. Daarna wandelde hij rustig in de richting van het Koerdische café, waar zijn doelwit Selahattin A. zou zitten. Vervolgens vuurde Hamidulla T. een aantal keren door de vitrine van de zaak.

Volgens het openbaar ministerie handelde Hamidulla T. uiterst beheerst. “Hij vuurde zeer gericht en bleef uitermate kalm. Op de camera-

b

heerst beelden is te zien hoe hij, met de sigaret nog in de mond, naar het café stapt en blijft vuren. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffe­rs zijn gevallen”, aldus Stéphanie Chomé.

“Wou vriend ontzetten”

Hamidulla T. ontkende tijdens het proces dat hij de bedoeling had om iemand om te brengen. Volgens zijn raadsman Sahil Malik wilde de man een vriend gaan ontzetten, die volgens hem in het Koerdische café zou worden vastgehoud­en.

Hamidulla T. moest zich ook verantwoor­den voor een reeks van vier zeer brutale en gewelddadi­ge overvallen, waarbij de dader zijn slachtoffe­r sloeg en zelfs beschoot met een loodjesgew­eer. De overvallen kwamen uitgebrbre­id in de publicitei­t via het opsporings­programma van de commerciël­e zender VTM.

Na de uitzending ging Hamidulla T. zich spontaan bij de politie aangeven, omdat hij zichzelf op de uitgezonde­n beelden van bewakingsc­amera’s had herkend. De rechtbank sprak Hamidulla T. voor een van de overvallen vrij, omdat er te veel twijfel bestaat of hij wel echt de dader van de overval is. Voor de drie andere overvallen werd hij wel veroordeel­d. opsporings­prog com

V p zich gezo mer kend spra over best over

w oord

Faroek,

 ??  ?? FOTO RR “Hamidulla T. is een ijskoude killer en een gevaar voor onze maatschapp­ij”, zegt openbaar aanklaagst­er Stéphanie Chomé.
FOTO RR “Hamidulla T. is een ijskoude killer en een gevaar voor onze maatschapp­ij”, zegt openbaar aanklaagst­er Stéphanie Chomé.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium