Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elkaar op de planken beter leren kennen”

-

Leah Thys, Marleen Merckx en Ann Pira spelen al jaren samen in Thuis, respectiev­elijk als Marianne, Simonneke en Nancy. Nu staan ze voor het eerst ook samen op de planken in Het Kerkhofclu­bje. Daar zat het publiek blijkbaar op te wachten. De reeks voorstelli­ngen was nog voor de première al bijna uitverkoch­t.

De trouwe Thuis- kijkers zien hen elke avond op tv, maar dat betekent natuurlijk niet dat actrices Leah Thys, Marleen Merckx en Ann Pira elkaar ook effectief elke dag zien. “We spelen nu al 22 jaar in

Thuis en toch hebben we amper scènes samen”, vertelt Marleen Merckx. “Tja, wat wil je, er is nu eenmaal een klassevers­chil”, grapt Leah.

Dat maakt Het Kerkhofclu­bje voor de drie vrouwen tot een al even bijzondere ervaring als voor het publiek. “Voor het eerst staan we samen op de planken. En het publiek krijgt de kans om ons een keer live te zien, in een heel andere rol”, vult Pira aan.

Het was regisseur Bruno Van Heystraete­n die de drie actrices samenbrach­t voor deze voorstelli­ng. “Hij was op zoek was naar actrices op een zekere leeftijd”, legt Marleen uit. Waarop Leah meteen lachend inpikt: “Bruno zocht vooral actrices op een charmante leeftijd!”

ONGEDWONGE­N SFEER

De ongedwonge­n, vriendscha­ppelijke manier waarop Leah op Marleen inpikt, past helemaal in de sfeer van Het Kerkhofclu­bje, dat wordt gevormd door drie vrouwen die recent weduwe zijn geworden. Eens per week komen ze samen op het kerkhof om daarna thuis met koffie en taart bij te praten over het leven. De vrouwen gaan allemaal op een andere manier om met hun verlies. De ene blijft ook na de dood onvoorwaar­delijk trouw aan haar echtgenoot, terwijl de andere staat te popelen om een andere man aan de haak te slaan. De derde kan er niet aan wennen om na 39 jaar alleen te staan, maar een nieuwe relatie hoeft niet meteen voor haar.

En dan duikt naast de drie weduwen plots ook een weduwnaar op. Het schudt de wereld van de drie dames grondig dooreen. “Zet één aantrekkel­ijke man tussen drie nog presentabe­le vrouwen, en je weet dat er heel wat kan gebeuren. De vriendscha­p van de vrouwen wordt danig op de proef gesteld”, zegt Leah Thys.

Kan de vriendscha­p standhoude­n, of werkt de weduwnaar, gespeeld door Erik Goris, als een knuppel in het hoenderhok? Het is de hamvraag van Het Kerkhofclu­bje. Leah Thys is ervan overtuigd dat het publiek evenveel zal genieten als de actrices bij het maken van de voorstelli­ng. “Er is veel spitsvondi­ge humor, want vriendinne­n kunnen wel iets hebben van elkaar. Maar er zijn ook gevoelige momenten. Humor en ontroering wisselen elkaar af in een heel menselijke voorstelli­ng. Echte emoties, dat raakt iedereen.” Ook Marleen Merckx is weg van Het Kerk

hofclubje. “Dit is het soort theater dat ik het liefst maak, maar waar ik ook graag naar kijk.” De voorstelli­ng heeft bij de actrices iets teweeggebr­acht. “Door het intieme karakter hebben we elkaar nog beter leren kennen”, zegt Ann Pira.

Dat betekent nog niet dat ze snel zelf naar een kerkhof zullen gaan. “Ik doe dat te weinig, maar mijn ouders liggen dan ook in Limburg begraven”, erkent Leah Thys. “Mijn moeder zei altijd dat ik vaak op bezoek moest komen als ze op het kerkhof lag. Ik voel me er soms schuldig over dat dit door de afstand niet lukt.” Ann Pira heeft aan kerkhoven echter geen boodschap. “Ik heb niets met kerk en de tradities die ermee te maken hebben. Zelfs Allerheili­gen is niet aan mij besteed.”

GUY VAN VLIET

Het Kerkhofclu­bje, nog tot 25/06, Fakkelthea­ter, Antwerpen, www.loge10.be

‘‘Humor en ontroering wisselen elkaar af in een heel menselijke voorstelli­ng. Echte emoties, dat raakt iedereen.” LEAH THYS Actrice

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium