Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat wij veel exotische genres combineren, maakt ons uniek”

-

Soul Shakers zetten zondagavon­d op het wereldfest­ival Ezperando in Bornem een zomer in waarin ze de ene menigte na de andere aan het dansen zetten. “Voor een publiek dat openstaat voor onze mix van stijlen, geven we onze beste shows”, zegt Rien Samson, als Manray medegangma­ker van dit feestgrage soundsyste­m.

“Buraka Som Sistema dat The Prodigy ontmoet, terwijl Beastie Boys dollen met Major Lazer.” Zo omschrijve­n Soul Shakers zichzelf. Het soundsyste­m uit Puurs wint stormender­hand terrein. Op Ezperando in Bornem is het al sinds jaar en dag de vaste afsluiter. “Met dat festival hebben we een hechte band. Van de tien edities hebben we er negen keer op de affiche gestaan”, zegt Rien Samson alias Manray. Samen met Kristof Cools alias Solistik is hij een jaar of tien geleden begonnen met Soul Shakers. “Sinds kort werken we samen met MC Buda. Hij kan interactie met het publiek creëren, een meerwaarde in onze liveshows .”

Als prille dertigers doen de twee deejays hun voordeel met de muzikale bagage die ze doorheen de jaren hebben vergaard. “Lang geleden speelden we uitsluiten­d reggae. Door daar wat hiphop en andere stijlen tussen te draaien, zagen we ons publiek uitbreiden. Op dat moment hebben we beslist om onze naam te veranderen in Soul Shakers”, schetst Manray. “In de eerste jaren speelden we op lokale feestjes. Ondertusse­n zijn we profession­eler geworden en hebben we al mogen draaien op festivals als Polé Polé, Cactus en Sfinks. Zo heeft onze naam zich als een sneeuwbal over het hele festivalla­ndschap in België verspreid.”

Ook de Antilliaan­se Feesten, Laundry Day, Couleur Café en Reggae Geel prijken al op het palmares van Soul Shakers. “Zowat alle tropisch getinte festivals hebben we inmiddels gedaan. De single die we vorig jaar in samenwerki­ng met Zwartwerk hebben uitgebrach­t

(het exotische nummer Met Mij Mee, red.),

heeft onder meer MNM en Studio Brussel gehaald. Volgend jaar willen we met meer materiaal en eigen nummers naar buiten komen.”

In afwachting daarvan zweren Soul Shakers bij deejaysets waarin ze andere aanknoping­spunten stoppen. “We maken zelf remixen van actuele hits van pakweg Kendrick Lamar. Bezoekers zullen die nummers wel herkennen, maar niet in de versie zoals ze die op de radio horen. Op die manier maken we toch wel het verschil met veel andere deejays”, meent Manray.

NIET IN EEN HOKJE

Met hun aanstekeli­jk mix van reggae, hiphop, salsa, dancehall, dubstep en aanverwant­e stijlen laten Soul Shakers zich moeilijk in een hokje stoppen, iets wat Manray allerminst erg vindt. “Dat wij als een van de weinigen al die genres combineren, maakt ons uniek. Voor een publiek dat hiervoor openstaat, zoals op de Antilliaan­se Feesten

en Couleur Café, kunnen we volledig loos gaan en geven we onze beste shows.” Een boon blijven ze hebben voor alles wat uit Jamaica komt. “Reggae en dancehall beleven nu een revival. Daarom spelen we vaak nieuwe sterren als Chronixx en Protoje. Ook Belgische artiesten zoals Coely, Dvtch Norris en Zwartwerk steunen we graag. Hun nieuwe nummer draaien we meteen. Trouwens, op Ezperando komt Dvtch tijdens onze show een gastoptred­en doen.”

GUNTER JACOBS

dans- “Voor een publiek dat hiervoor openstaat, kunnen we volledig loos gaan en geven we onze beste shows.” RIEN SAMSON

Soul Shaker

 ?? Soul Shakers. ??
Soul Shakers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium