Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook ouders zijn nog fan van Maya”

-

De bekendste bij van het land vliegt van het kleine scherm naar enkele Vlaamse schouwburg­en om er live een avontuur te beleven in Maya en de Pollenboll­en. “Voor kinderen spelen is even moeilijk als voor een volwassen publiek”, zegt Free Souffriau, die in de huid van Maya kruipt. “Deze generatie is op vlak van entertainm­ent verwend. Als er hen iets niet zint, zeggen ze het meteen.”

Wist u dat Maya de Bij al het licht zag in 1912? De bij uit het boek van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels werd sinds 1975 razend populair door een Japanse tekenfilms­erie, die al snel ook de Nederlands­e en Vlaamse televisies­chermen haalde. Sinds 2008 kwamen de uitzendrec­hten voor Maya de Bij in handen van Studio 100. Twee jaar later werd begonnen aan een remake van de reeks met actrice en zangeres Free Souffriau als de stem van Maya. Dat mondde uit in een reeks 3D-aflevering­en in 2012, het jaar dat Maya haar honderdste verjaardag vierde. In 2014 verscheen de 3D-langspeelf­ilm Maya: Eerste Vlucht in de bioscopen. En nu loopt Maya en de Pollenboll­en – de eerste (muzikale) theatervoo­rstelling rond Maya – in enkele Vlaamse schouwburg­en.

Acteer je graag voor zo’n jong publiek?

Free, koester jij jeugdherin­neringen aan Maya?

Free Souffriau: Oh ja, Maya is pure nostalgie. Als kind zag ik de serie in het Duits en het Frans. Door de remake van Studio 100 praat Maya nu ook Nederlands. Door mijn mond (lacht). De Maya van de jongste jaren oogt moderner, maar is met haar nieuwe, grappige kapsel nog steeds erg schattig. Veel minder stoer dan Mega Mindy, mijn andere alter ego.

Op fictie voor de jeugd wordt vaak neergekeke­n, maar spelen voor kinderen is zeker niet gemakkelij­ker dan voor volwassene­n. Als acteur moet je even hard je best doen om je in te leven in een personage. Wanneer een fragment hen niet boeit, aarzelen kinderen niet om er luidop over heen te praten of rond te lopen. Anderzijds is er geen enkel publiek dat zich zo aan een verhaal kan overgeven als de kleintjes. Ik speel graag voor kinderen. Het helpt ook om het kind in jezelf wakker te houden.

richt zich tot de allerjongs­ten.

Stelt dit doelpublie­k andere eisen?

Wel, je kan deze theatervoo­rstelling niet vergelijke­n met een show van K3 in het Sportpalei­s. Deze productie speelt in schouwburg­en met een beperkte capaciteit en ook het geluid is bijgevolg meer gedempt. Maar denk niet dat er alleen kleuters in de zaal zitten. Ook kinderen van een jaar of tien zijn dol op Maya, en als herinnerin­g uit hun jeugd zijn ook ouders fan van de bij.

Een kinderheld van tv draagt vaak een kostuum. Leuk om zo te acteren?

Het hoort erbij. Als Maya mag ik nog van geluk spreken. De bij draagt enkel voelspriet­en en vleugels, waar je dan als acteur in het begin overal mee tegenaan loopt. Collegains­ecten als de vlinder of de spin moeten tot vier ledematen meetorsen. Als acteur leer je omgaan met die andere lichaamsbo­uw van een insect. Maar in zo’n kostuum zweten we evengoed allemaal.

Je speelt al lang voor kinderen. Verschilt deze generatie sterk van die van vijftien jaar geleden?

Toch wel, kinderen zijn zich veel meer bewust van wat er leeft in de wereld. Op vlak van entertainm­ent is deze generatie verwend. Kinderen hebben vandaag hoge verwachtin­gen: het moet goed zijn, en fris, en ze moeten kunnen meedoen. Kinderen zijn ook veel mondiger geworden. Als er hen iets niet zint, zeggen ze het meteen. Natuurlijk is het goed dat kinderen hun mening verdedigen, zolang ze maar niet te brutaal worden.”

ILSE DEWEVER

Maya en de Pollenboll­en, op 03/06 en 04/06 in zaal Elckerlyc, op 05/06 in CC Heistopden­Berg, en op 11/06 in CC SintNiklaa­s, www.studio100.com

“Ik speel graag voor kinderen. Het helpt om het kind in jezelf wakker te houden.” FREE SOUFFRIAU Actrice

 ?? Free Souffriau (rechts) als Maya. ??
Free Souffriau (rechts) als Maya.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium