Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Compliment­en uit Los Angeles

Tonya Schamp lanceert tweede collectie van streetwear­merk CFÉ

- ELLEN BOGAERT www.coffeebelg­ium.com

Voormalig Junior Eurosongfi­naliste Tonya Schamp weet van aanpakken. Op haar zevende veroverde ze harten met haar hit Hé, doe

maar mee. Nu, vijftien jaar later, doet ze hetzelfde met haar modelabel CFÉ, waarin koffie en compliment­jes centraal staan.

Op een zonnig terras op het Antwerpse Zuid ontmoeten we elkaar met een schuimende cappuccino voor de neus. “Een la crème”, lacht Tonya. “Die wordt gedronken door elegante dames met een zacht kantje.” Het eerste compliment van de dag is binnen en we voelen ons er beiden goed bij. “Ik vind dat we in onze maatschapp­ij elkaar te weinig compliment­eren. Met mijn kledinglab­el wil ik daar iets aan doen”, aldus de 22-jarige onderneems­ter. Dus startte ze eind 2015 haar label Coffee Belgium, ondertusse­n omgedoopt tot CFÉ omdat dat internatio­naler klinkt. CFÉ staat voor leuke streetwear met een knipoog naar koffie.

De nieuwste collectie bestaat uit T-shirts en bomberjack­ets met opdruk Mokka, Matcha en Lacrè

me. “Iedere koffie staat symbool voor een bepaalde persoonlij­kheid. Mijn kleding moet op die manier een gesprekson­derwerp worden en het geven van compliment­jes vergemakke­lijken”, vertelt ze. “De inspiratie voor mijn nieuwste collectie haalde ik uit mijn laatste trip naar Los Angeles. Ik vind het fantastisc­h hoe de mensen daar gekleed zijn, met wijde T-shirts, toffe sweaters en korte shorts. Bovendien zijn jon- geren daar ontzettend ondernemen­d.”

Tonya glundert en spreekt vol overgave over de ambitieuze toekomst van haar label. “The sky is

the limit”, zegt ze. “Ik hoop ooit een koffieboet­iek te openen en nog internatio­naler te gaan. Ik wil vooral blijven experiment­eren, met stoffen en patronen, want mode interessee­rt me mateloos. Het is de bedoeling dat er regelmatig nieuwe, kleine collecties zullen gelanceerd worden.”

Zege van vader

De twintiger heeft een nare periode achter de rug. Eind 2014 verloor ze haar vader, de bekende reclamemak­er Wim Schamp. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: net zoals haar vader heeft Tonya iets met het communicat­ievak – ze studeert nog communicat­iemanageme­nt – en zit ze barstensvo­l creativite­it. “In de laatste maanden van papa’s leven heb ik hem in het ziekenhuis mijn plannen uit de doeken gedaan. Mijn vader was vrij kritisch en kon je maken of kraken”, vertelt ze. “Toen hij hoorde over mijn plannen en het verhaal achter mijn label, was hij meteen enthousias­t. Zijn zegen heeft ervoor gezorgd dat ik er nu volledig voor ga.”

Midden 2015 kreeg Tonya nog een tweede tegenslag te verwerken toen ze te horen kreeg dat ze door een afwijking aan haar stembanden nooit meer profession­eel zou kunnen zingen. “Het was toen dat ik pas echt besloot om in enkele maanden tijd Coffee Belgium te lanceren. De tijd was rijp voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven.”

Adil en Bilall zijn fan

Vooral de T-shirt met opdruk Noir sloeg in als een bom. De hoofdrolsp­eelster van de film

Black, Martha Antonio Canga, had Tonya’s merk al opgemerkt en droeg met veel trots een exemplaar. Even later vonden regisseurs Adil en Bilall de Instagram-pagina

van Coffee Belgium leuk. “Ik ben ondernemen­d. Wanneer ik iets wil, ga ik er volledig voor”, gaat Tonya verder. “Toen ik Adil en Bilall op de Boekenbeur­s zag, ben ik op hen afgestapt om me aan hen voor te stellen. Even later stemden ze in om mee te werken aan een van onze eerste campagnes. Raia MariaLaura, de fotografe waarmee ik samenwerk, maakte toffe foto’s van hen. Wat klein begon, is ondertusse­n uitgegroei­d tot een mooie vriendscha­p.”

CFÉ presenteer­t zich als een merk waarin iedereen zich kan terugvinde­n. De productie gebeurt in Los Angeles, maar Tonya bekijkt momenteel of een deel van de collectie kan vervaardig­d worden in haar thuisland België. “Ik ben een controlefr­eak, dus ik heb graag alles in mijn buurt.” Ontwerpen en bedenken doet ze zo’n beetje van overal. “Maar het liefst van al in een Antwerpse koffiebar”, lacht ze. “Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn verhuizing van Leuven naar Antwerpen. Het is de ideale stad om een modemerk uit te bouwen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tonya Schamp van CFÉ. “De collectie is genderneut­raal en bevat een stevige knipoog naar koffie.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Tonya Schamp van CFÉ. “De collectie is genderneut­raal en bevat een stevige knipoog naar koffie.”
 ?? FOTO RAIA
MARIALAURA ?? Regisseurs Adil en Bilall poseren graag in een van haar eerste ontwerpen.
FOTO RAIA MARIALAURA Regisseurs Adil en Bilall poseren graag in een van haar eerste ontwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium