Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piadina, Italiaans fastfood in Antwerpen

Koppel gaat van dierenspec­iaalzaak naar Italiaans platbroodj­e

- JOHAN VAN BAELEN Guzzi’s, Suikerrui 38, Facebook: GuzzisItal­ianPiadina­Bakery.

Koen Van den Bossche en Leen Vereecken hebben een primeur met de opening van Guzzi’s op de Suikerrui. Ze bereiden er piadina’s, een hartig en gevuld Italiaans platbroodj­e. De verrassing is des te groter omdat ze tot voor kort een keten van 28 dierenspec­iaalzaken runden.

“Ik maakte heel toevallig kennis met de piadina”, herinnert Koen Van den Bossche (49) zich. “Op bezoek bij een Italiaanse vriend aten we er een voor de lunch. Zo eenvoudig, zonder 27 sausjes en gewoon lekker. Ik vroeg me af waarom wij dat niet kenden.”

Je hebt ze zoet en hartig. Er zijn er met Nutella en aardbeien of met speculoosp­asta, of je hebt ze met gerookte ham, sla, kaas en zongedroog­de tomaten, of een veggie met gegrilde artisjok, paprika, zongedroog­de tomaten, gegrilde aubergine en pesto. “We starten met twaalf soorten. En onze Breakfast, eentje met spek en eieren, valt zeer goed in de smaak”, weet Koen.

“Het belangrijk­ste is wel dat we de juiste ingrediënt­en gebruiken. Zo zocht ik drie maanden naar het juiste deeg. Uiteindeli­jk von- den we bij Padua een molen, waar ze de bloem nog malen op een steen. Dat geeft een grovere korrel dan onze flinterdun­ne bloem.”

Dezelfde speurtocht ondernam Koen naar finocchion­a, een gedroogde salami op smaak gebracht met venkel en naar de zachte squacquero­ne-kaas, die traditione­el in de piadina zit.

Carrièresw­itch

Fijn allemaal, maar hoe verklaar je de carrièresw­itch van een dierenspec­iaalzaak naar piadina’s? “We hebben dat bijna vijftien jaar graag gedaan. Maar we kregen een mooi bod op het juiste moment om iets anders te ondernemen”, verklaart Leen Vereecken. “Trouwens, buiten de diertjes zijn er toch veel gelijkenis­sen”, meent ze. “Het blijft retail, je verkoopt een product. Service, de zorg voor personeel en klanten blijft dezelfde, hoor.”

Om die klanten de piadina te leren kennen, worden ze op straat gelokt met een proevertje. “Ik ben verbaasd dat men dat hier niet doet. Ik vind dat normaal”, zegt Koen. Nog zo’n persoonlij­ke aanpak: de levensgrot­e menukaart tegen de muur, Nederlands aan een kant, Engels aan de andere.

“We zitten hier midden in het toeristisc­h gebied. Dat maakt het ons makkelijke­r”, weet Koen. “We wonen in Belsele, een dorp van 3.200 inwoners. Daar kan je dit niet opstarten. We wilden perse iets openen in Antwerpen en nog liefst dicht bij het stadhuis. Zeker met een nieuw concept moet je kunnen rekenen op de passage”, weet hij.

“Dit past helemaal bij wat ik in gedachte had. Je moet niet de honderdste pizzazaak willen openen. Zeker niet als je het concept opnieuw wil uitrollen op meerde- re plaatsen in het land. Ten minste, als deze piadina werkt natuurlijk. Er is nog wat werk aan.”

Toch, enkele kritische klanten toonden zich al tevreden. “We kregen hier een Italiaans koppel over de vloer dat zelf piadina’s verkoopt. Ze vonden ze lekker. En de tweede dag begon een vrouw te wenen bij het proeven van de piadina. We wisten niet wat er gebeurde, tot ze vertelde dat de smaak haar herinnerde aan de piadina’s van haar moeder.”

Oh ja, die smaak? Die ligt ergens tussen brood, zuurdesem en pizza. “Ik hoorde al van alles, maar steevast dat het lekker is. Dat is het voornaamst­e”, besluit Koen.

KOEN VAN DEN BOSSCHE

Guzzi’s “Ik hoorde al van alles over de smaak, maar steevast dat het lekker is, en dat is het voornaamst­e.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen Van den Bossche en echtgenote Leen. “We zien veel gelijkenis­sen tussen de dierenspec­iaalzaak en ons restaurant: het is retail en de service moet ook altijd top zijn.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen Van den Bossche en echtgenote Leen. “We zien veel gelijkenis­sen tussen de dierenspec­iaalzaak en ons restaurant: het is retail en de service moet ook altijd top zijn.”
 ?? FOTO RR ?? Een piadina Breakfast.
FOTO RR Een piadina Breakfast.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium